Media Expo plaatst gigantisch Eddy Merckx-zeil op de Heizel ter gelegenheid van de Tour de France

FacebookTwitterLinkedIn

De Tour de France gaat dit jaar van start in Brussel. Tijdens de Grand Départ op 6 en 7 juli zal een gigantisch zeil te zien zijn op de Heizel, geplaatst door Media Expo. Met een oppervlakte van 3.272m² breekt het zeil alvast het Belgische record voor reclamedoeken en het is ook het grootste 100% recycleerbare reclamedekzeil ooit gemaakt ter wereld. Het project werd mogelijk gemaakt door een co-financiering van Brussels Major Events en Media Expo.

Precies een jaar geleden deed Philippe Close via Facebook een oproep voor ideeën aan het grote publiek. Het doel was om de aanwezigheid van de Tour de France in Brussel om te vormen tot een groot populair gebeuren en om de stad in de kijker te zetten. Na enkele maanden onderzoek stelde Media Expo voor om de hoofdvijver van de Heizel tegenover Paleis 5 te bedekken met een gigantisch dekzeil dat zowel de stad Brussel als Eddy Merckx zou vertegenwoordigen, die 50 jaar geleden voor het eerst de Tour de France won.

Zo’n project werd nooit eerder uitgevoerd en stelt de Stad Brussel in staat internationaal media-aandacht te genereren. De helikopters van de Tour de France zullen namelijk over de site vliegen tijdens de etappe van zondag 7 juli, en de aankomst van de etappe is op de Heizel. Door de Tourhelikopters zal deze afbeelding in bijna 190 landen en door honderden miljoenen kijkers over de hele wereld worden gezien.

Drukwerk en montage werden volledig in België uitgevoerd dankzij de steun van Brussels Expo. Media Expo kreeg gratis toegang tot een leeg paleis om de 40 lange stroken stof van meer dan 50 meter lang te monteren. Eén man (en zijn naaimachine) moest bijna non-stop 4 dagen werken om er te komen. Het zeil voldoet aan strenge ecologische criteria. Creaset produceerde en installeerde het 100% recycleerbare doek, gemaakt van polyethyleen (dus zonder PVC). Op 1 juli werd het dekzeil uiteindelijk geïnstalleerd door een team van niet minder dan 20 personen. Een montage over de vijver, eerder gevalideerd door AIB Vincotte.

Een gerechtsdeurwaarder zal aanwezig zijn om het Guinness Book of Records te vragen de grootste fotoreproductie ooit van een persoon goed te keuren.