Anno 2024: mediumtype Radio/TV wordt opgesplitst in Audio en Video

FacebookTwitterLinkedIn

Tot voor kort kon je in de MediaSpecs Database terecht voor media ingedeeld volgens de silo’s Print, Digital, Radio/TV en Out-of-Home. Ondertussen zijn we in de sector getuige van een graduele verschuiving en versmelting van voornamelijk Digital media met de andere categorieën, zoals Radio/TV.

Daar evolueert MediaSpecs in mee: zo zal u niet meer de categorie Radio/TV kunnen raadplegen. In de plaats introduceren we de nieuwe categorieën Audio en Video.

Zo kunnen we het meanderende medialandschap concreter en correcter vatten: OLV (online video) valt op deze manier niet meer onder de categorieën Digital en Radio/TV, maar wel onder Digital en Video. Podcasts plaatsen we in dezelfde trant ook niet langer onder Digital en, ietwat krampachtig, onder Radio/TV. Podcasts vind je voortaan onder Digital en, stukken duidelijker, onder Audio.

Het video-aanbod van de online kranten en magazines vinden we uiteraard terug onder Video.

Geen zorgen, de indelingen TV en Radio in al hun types blijven wel nog bestaan in de subcategorieën. Zo vind je als TV-filters nog steeds Addressable TV, TV Nationaal, TV Regionaal, Thematische zenders, enz. Voor Radio bieden we nog altijd filters als Radio Nationaal, Radio Lokaal, Radio Online, enz.

Steven De Vadder, Media Account Director bij Publicis Groupe:
“In het huidige medialandschap is het duidelijk dat de grenzen tussen verschillende vormen van mediaconsumptie steeds verder vervagen. Dit geldt met name voor de domeinen van video en audio, waar online en traditionele vormen naar elkaar toe groeien. Het argument voor het samenvoegen van online video met lineaire televisie onder één noemer ‘video’, en radio met online audio onder ‘audio’, ligt voornamelijk in de natuurlijke evolutie van mediagebruik en -aankoop.  
Consumenten kiezen steeds meer voor het gemak van on-demand content, wat betekent dat de traditionele grenzen tussen bijvoorbeeld lineaire televisie en online streamingdiensten vervagen. Deze platforms bieden in wezen hetzelfde product: videocontent. Hetzelfde geldt voor audio, waarbij traditionele radiozenders nu ook online streams en podcasts aanbieden, naast hun reguliere uitzendingen. De inhoud is in wezen hetzelfde, ongeacht het distributiekanaal: audiocontent.”

Rudi Janssens, Chief Commercial Officer bij Var: “Het lijkt mij inderdaad een goed idee om de twee grootste media alle eer te geven en te ontkoppelen.”

Hannes Smets, Senior Media Planner bij RCA: “De klassieke mediaformaten en dan vooral Radio en TV zijn de laatste jaren in een constante digitale ontwikkeling. Daardoor wordt het onderscheid tussen klassieke en digitale media steeds kleiner. Ook weerspiegelt deze nieuwe indeling de nieuwe manier van media-aankoop.

Michel Dupont, General Manager bij Transfer en Director Adsales bij The Walt Disney Company: “Vanwege de integratie en samenwerking met Precise.TV leggen we bij Transfer sinds enige tijd meer de focus op video-advertenties in plaats van strikt op tv. De toevoeging van radio aan ons portfolio sluit dan weer naadloos aan bij deze logische verdeling die MediaSpecs voorziet.”

Steve Van den Audenaerde, Head of Operations Radio bij RTL Belgium: “Dit een logische zet voor een mediagebruik waar radio de verbindende locomotief blijft van een lange trein aan gesegmenteerde audio, ook al dekt de categorie grote verschillen tussen broadcast radio versus streaming audio en podcast bij gebruikers en adverteerders.”

Lauren Vansweevelt, Business Lead Belux bij Publicis Groupe: “Digitale en offline media worden vandaag de dag meer en meer samen aangekocht. Vroeger kochten we TV-campagnes aan, waarbij BVOD- en andere OLV-campagnes onder het digitale luik behoorde. Nu kopen we video- en audiocampagnes aan. Op die manier is het eenvoudiger om incremental reach te creëren en zo een groter deel van de gewenste doelgroep te bereiken. Het hergroeperen van de media onder video en audio lijkt me daarom een goede beslissing.”

Bart Kuypers, Manager van MediaSpecs: “Het medialandschap evolueert constant en MediaSpecs volgt alle veranderingen. “Anno 2024” stellen we vast dat de categorieën Audio en Video beter aansluiten bij de nieuwe realiteit.”

Ontdek de nieuwe indeling Print, Digital, Audio, Video en Out-of-Home in de MediaSpecs Database.

Nog geen gebruiker, maar wel interesse? Wij geven u graag een korte rondleiding.