Yves Stevens verkozen tot Woordvoerder van het Jaar

FacebookTwitterLinkedIn

Op 2 juni vond de Nacht van de Woordvoerder plaats in Gent, georganiseerd door de Stichting Corporate Communicatie. De prijs ging naar Yves Stevens voor zijn werk als woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. 

De prijs voor Woordvoerder van het Jaar werd uitgereikt tijdens de Nacht van de Woordvoerder. Hierbij worden de woordvoerders genomineerd die de voorbije twee jaar positief zijn opgevallen in de media. Uit de inzendingen selecteerde de jury drie kandidaat-‘Woordvoerders van het Jaar’. Deze genomineerden waren Yves Stevens (Kabinet Verlinden), Nathalie Debast (VVSG) en Joris Moonens (Agentschap Zorg). De presentatie werd verzorgd door Kerlijne Everaet (VRT).

De uiteindelijke winnaar was Yves Stevens. Hij voerde acht jaar het woord voor het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. In april 2022 maakte hij de overstap naar het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, waar hij nu directeur communicatie is. De prijs is vooral een erkenning van zijn bijdrage aan de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum tijdens de coranacrisis en zijn inspanningen om de pers op een betrouwbare manier te informeren tijdens deze crisis.

Naast de prijsuitreiking voor ‘Woordvoerder van het Jaar’, was er de categorie: ‘Beste expert die het woord voert‘. Dit is geen woordvoerder, maar wel iemand die vanuit zijn of haar expertise de pers te woord staat. Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, werd hiervoor verkozen. Deze prijs werd bekendgemaakt met een video-interventie van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Hij loofde de heldere formuleringen en de doorzetting van Van Gucht om de pers en de gemeenschap te begeleiden tijdens de crisis.

Tijdens deze avond werden eveneens de resultaten van de Grote Woordvoerdersenquête bekendgemaakt, uitgevoerd bij Nederlandstalige woordvoerders van meer dan 100 verschillende organisaties. Sara Vercauteren, managing director, en Sander Vanlouwe, pr-consultant, van Bepublic Group presenteerden de opvallendste cijfers. Meer hierover in deze MediaSpecs Insight.

Het talrijke gezelschap van woordvoerders werd vergast op een uiteenzetting van Bart Mesuere, professor UGent, gespecialiseerd in statistiek en datavisualisatie. Met enkele soms hilarische voorbeelden werd het belang getoond van goed gebruik van data en hun grafische voorstelling in de informatie naar de pers. De zaal was unaniem dat een handboek over dit onderwerp zeer nuttig zou zijn. Wellicht is de professor nu al zijn eerste bladzijden aan het schrijven.

De organisatie van de Nacht van de Woordvoerder was in handen van Tom Van de Vreken en Moniek Delvou. Zij hebben een aangrijpend in memoriam gepresenteerd van Peter De Waele. Hij werkte bij Europol en daarvoor bij de Federale Politie. De community van de woordvoerders heeft een groot voorbeeld en vriend verloren.