Ogilvy Social.Lab en Ikea gebruiken hersentechnologie om de emoties van hun klanten te meten

FacebookTwitterLinkedIn

In een campagne van Ogilvy Social.Lab voor Ikea’s Art Event zal Ikea hersentechnologie gebruiken om te bepalen of klanten een product al dan niet mogen kopen. De gebruikte technologie meet of mensen effectief een emotionele reactie vertonen op de collectie, die dit jaar bestaat uit acht handgemaakte tapijten ontworpen door gerenommeerde kunstenaars.

Ogilvy Social.Lab gebruikt daarvoor een bestaande headset, maar ontwikkelde zelf de software die gebruikt wordt tijdens de campagne. Eerst wordt de neutrale hersenactiviteit bepaald, gevolgd door de reactie op elk tapijt. Enkel wanneer de klant de vooropgestelde grens van emotionele activiteit bereikt of overschrijdt, is het mogelijk om het tapijt in kwestie te kopen.

De collecties van het Art Event van Ikea zijn betaalbaar en toegankelijk voor het algemeen publiek, maar steeds beperkt en exclusief. Daarom worden producten soms enkel gekocht om nationaal en internationaal door te verkopen met woekerwinsten. Ikea België wou dit vermijden door enkel de echte liefhebbers van kunstwerken de kans te geven om ze te kopen. De hersentechnologie maakt het mogelijk om deze mensen te identificeren.