Deloitte & UBA: The Future of Advertising in Belgium

FacebookTwitterLinkedIn

UBA en Deloitte bundelden hun krachten om een nieuwe editie van de Future of Advertising te publiceren. Deze studie, die werd voorgesteld tijdens de UBA Media Date, bouwt voort op Deloittes wereldwijde onderzoek naar de toekomst van reclame en heeft een aantal belangrijke trends aan het licht gebracht die de evolutie van onze sector vormgeven.

Verschuiving naar data-driven advertising

Eén van de meest opvallende trends is de paradigmaverschuiving naar data-driven reclame. Adverteerders evalueren opnieuw hoe ze data gebruiken en kiezen er steeds vaker voor om databeheer intern te organiseren. Deze verschuiving wordt voornamelijk gedreven door een toename in programmatic en performance marketing.

Een gefragmenteerd medialandschap: touchpoints

Het reclamelandschap is gefragmenteerder dan ooit tevoren, met een groeiend aantal dragers die strijden om de aandacht van de consument. Zich een weg banen in dit ingewikkelde terrein is een uitdaging voor adverteerders. Het biedt echter ook unieke mogelijkheden om het publiek te bereiken via verschillende touchpoints. Van live-evenementen en AVOD tot retail media, adverteerders kunnen consumenten nu bereiken op manieren die voorheen ondenkbaar waren.

Content die de samenleving weerspiegelt

Content ondergaat ook een belangrijke transformatie. Adverteerders erkennen het belang van het weerspiegelen van maatschappelijke kwesties, zowel in content als in productie. Dit omvat het omarmen van D&I en duurzaamheid. Branded content is in opkomst als een krachtig middel om de ongevoeligheid van de consument ten opzichte van traditionele reclame tegen te gaan. Bovendien is generatieve AI klaar om een centrale rol te spelen in het ondersteunen van het creatieve proces.

Navigeren door de uitdagingen

Om deze trends voor te blijven, moet de reclamesector drie thema’s aanpakken:

  1. Personeels- en leiderschapsvaardigheden: de sector moet prioriteit geven aan de ontwikkeling van kritieke vaardigheden.
  2. Campagnestrategieën: het is van cruciaal belang om een evenwicht te vinden tussen brand building en performance reclame.
  3. Marktstructuur en organisatie: nu internationale spelers de komende jaren een steeds groter aandeel van de digitale reclamemarkt zullen innemen, zal de Belgische industrie zichzelf opnieuw moeten uitvinden om ervoor te zorgen dat lokale spelers relevant blijven en in staat zijn om lokale marktkennis door te geven aan de bredere internationale reclame-industrie.