Toewijzing krantendistributie: Bpost heeft akkoord met Vlaamse uitgevers

FacebookTwitterLinkedIn

Postbedrijf bpost heeft een akkoord gesloten met de Vlaamse uitgevers over de verdeling van kranten na 30 juni. “Dankzij dit akkoord kan bpost werkzekerheid garanderen van medewerkers met een vast contract in Vlaanderen”, zegt het bedrijf. De verdeling van de kranten zal op termijn door onderaannemers gebeuren.

Bpost moest onderhandelen met de uitgevers, na de beslissing van de overheid om de persconcessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften stop te zetten. De overgangsperiode ervan loopt eind juni af. Daarop ontwikkelde bpost een nieuw aanbod, waarover het sindsdien met de uitgevers onderhandelt.

Met de Vlaamse uitgevers is er nu dus een akkoord bereikt. “Het betreft een volume gelijk aan ongeveer 75 procent van de volumes die momenteel door bpost in Vlaanderen worden verdeeld”, luidt het. Bpost is van plan de krantenvolumes geleidelijk over te brengen naar zijn filiaal AMP vanaf 2025. Dat zal werken met onderaannemers, maar “zij zullen voor de verdeling van de kranten uitsluitend met vaste krachten werken”.

Volgens bpost kan het dankzij het akkoord “werkzekerheid garanderen van medewerkers met een vast contract in Vlaanderen” en “een belangrijke sociale schok vermijden en een zachte transitie naar een ander verdeelmodel realiseren vanaf 2025”.

“Dit jaar zullen de kranten nog door postbodes verdeeld worden”, legt bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo uit. Vanaf 2025 en tot midden 2026 zal de verdeling gradueel, regio per regio, getransfereerd worden naar AMP. “De postbodes zullen nadien ingeschakeld worden in andere jobs”, aldus nog de woordvoerster. Zij wijst erop dat er ook heel wat natuurlijk verloop is, en op die manier kan de job van de mensen met een vast contract verzekerd worden. “Het kan wel zijn dat een aantal tijdelijke contracten op een bepaald moment worden stopgezet.”

De gesprekken met de Franstalige krantenuitgevers lopen nog, “met als doel een maximum aan volumes veilig te stellen en oplossingen te vinden om werkzekerheid te garanderen voor de medewerkers onder vast contract”. Voor de verdeling van tijdschriften heeft bpost ook een nieuw commercieel aanbod ontwikkeld.

Bron: Belga.