Europees Parlement keurt veelbesproken hervorming auteursrecht goed

FacebookTwitterLinkedIn

Na een ongeziene lobbycampagne en heetgebakerde debatten heeft het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg met 348 tegen 274 stemmen het licht op groen gezet voor de aanpassing van het auteursrecht aan het digitale tijdperk.

Met de hervorming wil de Europese Unie haar bestaande regels uit 2001 aanpassen aan het digitale tijdperk. Zo stelt de richtlijn dat de grote internetplatforms aansprakelijk zijn voor hun gebruikers wanneer die auteursrechtelijk beschermde liedjes, clips of andere content delen. Ook voert het een ‘naburig recht‘ in voor media waarvan artikels worden gedeeld.

Voor- en tegenstanders

De hervorming moet artiesten en nieuwsuitgevers een billijke vergoeding voor de verspreiding van hun werk garanderen. De grote internetplatforms en andere tegenstanders waarschuwen dan weer dat sommige maatregelen de vrijheid van het internet in het gedrang brengen. Het voorbije weekeinde kwamen in Europa nog duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de hervorming.

Het Europees Parlement heeft echter al een akkoord bereikt met de lidstaten. Op diplomatiek niveau hebben ze de deal al bekrachtigd, ondanks de tegenstem van Nederland, Polen, Italië, Luxemburg en Finland. België en Slovenië onthielden zich. De lidstaten moeten wel nog formeel instemmen.

Reacties

Xavier Bouckaert, CEO van Roularta Media Group en voorzitter van de Belgische uitgeversfederatie WE MEDIA alsook van de Europese federatie EMMA, blikt hoopvol vooruit: “Dit is een stemming tegen de diefstal van onze content. Uitgevers, groot en klein, alsook de auteurs zullen nu voorwaarden kunnen bepalen over het hergebruik van hun werk voor commerciële doeleinden. Dat is niet meer dan correct en vanzelfsprekend”.

Ook Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep-Medialaan en voorzitter van EPC (European Publishers Council), bevestigt: “Deze tekst moderniseert het auteursrecht zonder de digitale innovatie te vernietigen. Als persuitgevers willen we de Europese wetgever bedanken om deze belangrijke richtlijn aan te passen. Ze erkent de waarde van de pers voor onze samenleving en de noodzaak van een juiste vergoeding voor het commerciële hergebruik van onze intellectuele eigendom”.

Bronnen: Belga en We Media.