Blendle verliest hoger beroep van DPG Media

FacebookTwitterLinkedIn

Onlinekiosk Blendle heeft ook in hoger beroep een nederlaag geleden tegen DPG Media. DPG besloot in maart uit het nieuwsplatform te stappen. Blendle probeerde dat destijds met een rechtszaak tegen te houden, maar dat was tevergeefs.

Ook het Gerechtshof van Amsterdam zegt nu dat DPG Media, dat in Nederland de Volkskrant, AD en Trouw uitgeeft, de samenwerking met Blendle mag beƫindigen.

De artikelen van DPG-kranten en -bladen zijn belangrijk voor de dienstverlening van Blendle. Het platform betoogde dat de marktpositie van het krantenconcern zo groot was dat het oneerlijk zou zijn als het artikelen van Blendle terugtrekt. Maar het hof ging niet mee in die redenering.

Blendle begon in 2014, waarbij klanten per gelezen artikel konden betalen. Ook uitgevers werden per artikel betaald. Het platform is van oorsprong Nederlands, maar er zitten ook Vlaamse tijdschriften en kranten in het aanbod. Het bedrijf werd twee jaar geleden overgenomen door het Franse Cafeyn.

Een belangrijke reden waarom DPG Media met Blendle wilde stoppen, is dat het businessmodel is gewijzigd. Daarbij biedt Blendle volgens DPG een “all you can read-abonnement” aan en zou het te veel concurreren met abonnementen die het mediabedrijf zelf aanbiedt. Daarnaast zou de samenwerking ook te weinig opleveren.

Eerder verdwenen Mediahuis-publicaties NRC en De Telegraaf al uit Blendle. Ook daar zouden wijzigingen in het bedrijfsmodel een reden zijn.

Bron: Belga.