Deze week verschenen de resultaten van de nieuwe CIM Persstudie. Hieronder leest u de conclusies van Sanoma.
Deze editie is geen grand cru, maar het is ook absoluut geen slechtnieuwsshow. De markt is wat hij is. Het goede nieuws is dat er een reeks van inspanningen worden beloond, dat er reeds geanticipeerd wordt op een aantal aandachtspunten en dat we er een aantal andere op de radar zetten.
Sanoma blijft haar duidelijke leiderschapspositie behouden in deze editie van het CIM en dit op alle doelgroepen. Binnen de doelgroep vrouwen bijvoorbeeld slaat Sanoma opnieuw een kloof van 17 procentpunten met IP, de 2de in de ranking. Ook in marktaandeel (berekend op bruto contacten) blijft Sanoma zijn dominantie rechtmatig claimen.
En hoe is het gesteld met de individuele merken? De champagne knalt bij de makers van Marie Claire. Het succesverhaal van een 100% Belgische editie wordt ook aangetoond door de huidige CIM-cijfers. Marie Claire Belgische editie stijgt qua CIM bereik met maar liefst 16,3%. Marie Claire édition Belge gaat vooruit met 2,8%. De redactie verdient zeker een feestje.
Verder binnen het upscale segment, blijft Feeling Wonen/Gael Maison de absolute nummer 1 op de markt van de woonbladen. Bij de upscale maandbladen is Feeling nog steeds dubbel zo groot als Elle België en in het Zuiden behoudt Gael duidelijk de voorsprong met Elle Belgique. Wenst u vrouwen 25-44 jaar te bereiken behorende tot de hogere sociale groepen (1-4), dan mag onze nationale combinatie niet in uw plan ontbreken. De digitale uitbreiding van de papieren versie bedraagt voor Feeling en Gael in deze editie 6%. Dit gaat dus om personen die deze mediamerken uitsluitend digitaal consumeren (niet te verwisselen met de totale digitale consumptie). Samen met de klanten van de papieren versie vormen zij het Total Brand!
Vitaya is en blijft de favoriet van de rationalista`s, zijnde vrouwen die beredeneerd uitgeven. Na een fikse remonte in de vorige CIM editie, zien we nu dat de titel het niveau van de editie ervoor benadert (de crisis is hier niet vreemd aan gezien de doelgroep). In het domein van de gezondheidsinformatie zien we trouwens bij Goed Gevoel hetzelfde fenomeen. De super sterke combinatie Vitaya en Libelle, zorgt nog steeds voor een bereik van 33% op de doelgroep vrouwen 25-54 jaar, behorende tot de hogere sociale groepen (1-4) aan een super voordelige kostprijs.
Libelle lekker!, het culinaire hoogstandje van Libelle, is het grootste betalende maandblad met maandelijks meer dan een half miljoen lezers (521.300). Met de rebranding sinds begin van dit jaar positioneert Libelle lekker! zich nog meer als inspiratiebron voor het “weekendkoken”. Een duidelijk onderscheid met het culinaire in Libelle dus. De eerste verkoopcijfers zijn alvast heel bemoedigend. De digitale uitbreiding (digitale versie en website) van de papieren versie bedraagt voor Libelle lekker! in deze editie 12%.
Dit brengt ons naadloos bij Libelle en dus ook bij Femmes d’Aujourd’hui. Libelle blijft zijn sterke positie duidelijk verdedigen met 934.300 wekelijkse lezers en een totaal bereik van 1.925.900. In het Zuiden van het land houdt Femmes d’Aujourd’hui goed stand met 504.000 lezers per week en een totaal bereik van 1.137.400 lezers. Op de doelgroep actieve vrouwen 25-54 blijft de selectiviteit duizelingwekkend hoog, met respectievelijke indexen van 171 en 183.
En wie doet het met Flair? De beide Flairs (NL en FR) versterken hun positie op de core doelgroep van jonge actieve vrouwen (15-34); doe aldus uw voordeel met het inschakelen van een trusted brand voor deze moeilijk bereikbare doelgroep binnen een klassiek mediaplan. Want in de digitale arena is goede inhoud vanuit betrouwbare bronnen een echte conversation starter, zeker tussen gelijkgestemden (= communities of interest).
Last but not least hebben we onze infotainment bladen. Story blijft met Storywood (juni 2012) stevig in het zadel. De prijsverhoging van 0,5 Eurocent mag dan wel effect hebben gehad op de verkoop (en omgekeerd op de omzet), de lezers blijven smullen van de bundel. Een goede waardepropositie, met 3% meer lezers dan voor de Storywood-operatie (2014 versus 2012).
Moustique verrast in deze editie en wint 3,3% in CIM bereik en dit terwijl de concurrenten onder druk staan. Een hoger aandeel trouwe lezers en een mooie versterking van zijn upscale leesprofiel (stijging selectiviteit op core doelgroepen) maken dat de overwinning nog zoeter smaakt. De digitale uitbreiding (digitale versie en website) van de papieren versie bedraagt voor Moustique in deze editie 7%.
En zo komen we uit bij Humo. De digitale uitbreiding (digitale versie en website) van de papieren versie bedraagt voor Humo in deze editie 9,5%. Dit is een relatieve stijging van 25% t.o.v het extra digitale bereik van vorige editie (7,6%). Humo behoudt in de rankings een stevige tweede plaats na Dag Allemaal en is met zijn upscale en jong profiel (selectiviteit van 156 op 18-44 jarigen, behorende tot de sociale groepen 1 en 2) een echte must have in uw mediaplan.