Whyte Corporate Affairs lanceert podcastreeks over strategische communicatie

FacebookTwitterLinkedIn

Whyte Corporate Affairs lanceert haar eigen podcast: The Y-Files. Een reeks over de wondere en soms mysterieuze wereld van strategische communicatie waarin het PR-bureau aan ondernemers een duidelijker beeld wil schetsen over hun vak. De podcastreeks is te beluisteren via Spotify, Google en Apple.

In de eerste reeks van 3 podcasts zal dieper worden ingegaan op het NIMBY-fenomeen.

Deze reeks richt zich op ondernemers die zich in een steeds complexere en rechtsonzekere omgeving bevinden waarin het steeds moeilijker wordt om vergunningen te verkrijgen voor projecten allerhande. Not In My Backyard, of NIMBY, is altijd al een risico geweest. Maar daarnaast speelt op de achtergrond ook nog een ander belangrijk element: de ‘license to operate’ van bedrijven die bepaalt of bedrijven wel mogen en kunnen ondernemen.

Het gaat om een strategische uitdaging waar elke ondernemer mee te maken krijgt, groot of klein, producent of dienstverlener, op een bedrijventerrein of in een stedelijke omgeving.

In deze eerste podcast gaan we in op volgende zaken om die license to operate te verkrijgen:

  1. Hoe komt het dat de omgeving zo complex is? En wie is eigenlijk relevant in mijn omgeving? Wat is je stakeholder-analyse?
  2. De burger heeft mobilisatiekracht. Met een stakeholder-analyse moet je daarom zo vroeg mogelijk ook de stap zetten naar effectief overleg met je stakeholders. Bij kritiek: benoem het, omarm het, zeg proactief wat je ermee gaat doen. Hang hier je verhaal aan op, maak hier de krachtlijnen van de positionering van je project van. Zorg voor een externe blik op uw project-design.
  3. De noodzakelijke outside-in blik voor je project mag ondertussen niet verhinderen dat je ook voldoende aandacht blijft schenken aan je interne partners en draagvlak. Ook daar liggen risico’s. Pak die tijdig en structureel aan.
  4. Sommige stakeholders zijn moeilijk in te schatten: hoe werkt de politiek ten aanzien van je project/vergunning? Politieke besluitvorming is niet louter een juridisch proces of een formele procedure. Visibiliteit en reputatie zijn het hoogste goed voor politici, dus doe daar wat mee. Geef hen een plaats in de communicatie, trek ze mee in bad, en creëer zo betrokkenheid en goodwill. Respecteer de eigenheid en dynamiek van politiek en bestuur en wees voorbereid op een bumpy road vol verrassingen.