Personeel en vakbonden VRT spreken klare taal na ontslag VRT-CEO Paul Lembrechts door Vlaamse regering: “Het VRT-personeel neemt dit niet”

FacebookTwitterLinkedIn

Het personeel en de vakbonden van de VRT hebben maandagavond voor de start van Terzake op Canvas een niet mis te verstane boodschap op het tv-scherm verspreid. Ze pikken het niet dat de Vlaamse regering CEO Paul Lembrechts heeft ontslagen.

Vandaag heeft de Vlaamse regering de CEO van de VRT ontslagen“, gaat de boodschap van start. “Dit is de zoveelste beslissing over het hoofd van de medewerkers heen. Het VRT-personeel neemt dit niet. We eisen een directie die de openbare omroep verdedigt tegen de besparingswoede. Wij zullen ons blijven verzetten tegen elke poging om de openbare omroep te verzwakken.

De boodschap komt van ACOD-VRT, ACV-VRT en VSOA-VRT.

Welke reden tot ontslag?

De Vlaamse regering ontsloeg Lembrechts maandagochtend. Officieel volgde die beslissing na enkele weken van conflict aan de top van de openbare omroep: Lembrechts vroeg het ontslag van Peter Claes, maar de raad van bestuur weigerde Claes te ontslaan. Dat leidde tot een patstelling. Eind december werd een bemiddelaar aangesteld, maar die kon het conflict niet ongedaan maken.

Het ontslag van Lembrechts door de Vlaamse regering zit het personeel van de openbare omroep hoog. De vakbonden bij de VRT noemden het ontslag eerder al onaanvaardbaar. “Lembrechts heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar, zeker nu de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst op het punt staan te beginnen.

Gekant tegen besparingen

In november nog tekenden we bij MediaSpecs op wat Paul Lembrechts te vertellen had over die besparingen in ons artikel over het VRM-symposium. Tijdens dat event van de Vlaamse Regulator voor de Media zei hij daarover: “Als we maatschappelijk georiënteerde content moeten blijven aanbieden en de Vlaamse samenleving moeten trachten te versterken, is er een duurzame minimale financiering nodig. De aangekondigde besparingen zullen zeker een invloed hebben op de tewerkstelling en het aanbod naar de kijker. Het is lang mogelijk geweest om de impact te beperken, maar dat zal in de toekomst niet langer houdbaar zijn.

De VRT kost jaarlijks 41,2 euro per Vlaming. Dat is erg laag vergeleken met andere Europese openbare omroepen. Het gemiddelde bedraagt 63 euro en in Scandinavië schommelt dat zelfs rond 80 euro. Paul Lembrechts in juni: “Als we in de toekomst een belangrijke hefboom voor de Vlaamse samenleving willen blijven spelen, dan is de huidige publieke financiering onvoldoende. Als we moeten blijven besparen, moeten we bepaalde zaken stopzetten.

Om hun onvrede kracht bij te zetten, houdt het personeel van de VRT op maandag 27 januari vanaf middernacht een 24-urenstaking.

Bron: Belga en MediaSpecs-artikel.