Paul Lembrechts: “VRT heeft voorbije jaren efficiënt gewerkt, meer besparen is niet mogelijk”

FacebookTwitterLinkedIn

Ondanks een moeilijke budgettaire context heeft de VRT ook in 2018 efficiënt gewerkt. Met een tekort van 3,2 miljoen euro doet het 0,2 miljoen beter dan oorspronkelijk gebudgetteerd was. Bovendien waren er vorig jaar verkiezingen en het WK Voetbal. De VRT kost jaarlijks 41,2 euro per Vlaming. Dat is erg laag vergeleken met andere Europese openbare omroepen. Het gemiddelde bedraagt 63 euro en in Scandinavië schommelt dat zelfs rond 80 euro.

De openbare omroep heeft volgens Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder van de VRT, voortdurend ingezet op een efficiënte werking ondanks een moeilijke budgettaire context. “Elke euro die we hebben, geven we zo veel mogelijk terug aan de Vlaming. Maar er zijn wel grenzen. Als we in de toekomst een belangrijke hefboom voor de Vlaamse samenleving willen blijven spelen, dan is de huidige publieke financiering onvoldoende. Als we moeten blijven besparen, moeten we bepaalde zaken stopzetten.”

Enkele weken geleden was er ophef toen Vlaams Belang liet weten dat de partij af wil van de ‘opgedrongen diversiteit’ bij de VRT. Zo mag er volgens de partij onder andere meer aandacht zijn voor islamkritiek. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur, benadrukte dat de Vlaamse regering het algemeen mediabeleid bepaalt, de raad van bestuur de strategie en het management van de VRT onafhankelijk het inhoudelijk beleid uittekent.

Bron: Belga.