Roularta biedt op vrouwenbladen van Sanoma

FacebookTwitterLinkedIn
roularta media premium choice

Het beursgenoteerde Roularta Media Group heeft een bindend bod uitgebracht op de Belgische Sanoma-titels met uitzondering van de woonbladen.

Het pakket omvat de weekbladen Libelle/Femmes d’Aujourd’hui (CIM 245.504 exemplaren) en Flair N/F (CIM 74.222 exemplaren), de maandbladen Feeling/Gael (CIM 69.132 exemplaren) en de magazines La Maison Victor, Communiekrant, Loving You en She Deals. De websites (met o.a. Flair.be en Libelle.be), line extensions en social mediakanalen van deze titels zijn eveneens in het bod opgenomen. De totale 2017 omzet van deze merken bedraagt circa 78 miljoen euro voor een overnameprijs (inclusief pensioen- en abonnementenverplichting) van 33,7 miljoen euro.

De doelgroepen van deze mediamerken zijn uitgesproken vrouwelijk en dus een mooie aanvulling op de reeds bestaande doelgroepen die bereikt worden via de huidige magazinemerken van Roularta (o.a. Knack, Le Vif, Trends, Sport Voetbal Magazine, Nest en Plus Magazine).

Naar aanleiding van deze belangrijke transactie, verkoopt Roularta de titel Ik Ga Bouwen/Je Vais Construire voor een prijs van 1 miljoen euro aan Sanoma, die in mindering komt van de overnameprijs voor de Sanoma-titels. Het zijn magazines die aansluiten bij het portfolio woon- en decobladen van Sanoma.

Indien het bod goedgekeurd wordt door Sanoma, zal de transactie voorgelegd worden aan de Belgische mededingingsautoriteiten.

Vooruitzichten

In 2017 heeft Roularta Media Group te maken gehad met een daling van de reclamebestedingen, met de kosten van de investeringen in de lancering van nieuwe projecten zoals het e-commerceplatform Storesquare en met andere eenmalige kosten. Roularta verwacht dan ook een negatieve EBIT. Voor het boekjaar 2017 wordt geen dividend voorzien.

In 2018 zorgen lagere kosten, de nieuwe 50% participatie in Mediafin, de recente acquisities Landleven (Nederland) en Sterck (Antwerpen en Limburg), en andere nieuwe activiteiten voor een positieve bijdrage. Daarenboven wordt voor 2018 verwacht dat een belangrijke meerwaarde wordt geboekt van ongeveer 145 miljoen euro op de aandelen van Medialaan, na de closing van de transactie in het eerste kwartaal.

Vanaf 2019 dalen voor Roularta de financiële kosten met ongeveer 4,5 miljoen door de terugbetaling van een obligatielening van 100 miljoen euro en dalen de leasingkosten met ongeveer 9 miljoen door de afronding van de Econocom-contracten.

Roularta heeft belangrijke toekomstkeuzes gemaakt door in te zetten op consolidatie en innovatie binnen het kader van haar kernactiviteiten. Na het afstaan van de 50%-participatie in Medialaan aan de Persgroep is de beoogde mogelijke overname van de Sanoma-titels, naast de investering in Mediafin en de andere recente overnames, een belangrijke aanzet om ook de komende jaren verder een gezonde groei te realiseren.