Oost-Brabantse regionale omroep ROB-tv bestaat 25 jaar: een biografie van het bedrijf

FacebookTwitterLinkedIn

De Oost-Brabantse regionale omroep ROB-tv bestaat 25 jaar. Op 15 november 1993 ging de omroep van start met Viona Westra als hoofdredacteur en Dirk Lesaffer als presentator. Vandaag is de omroep voor 100 procent eigendom van Mediahuis, heeft hij een twintigtal mensen vast in dienst en bereikt hij volgens de recentste cijfers dagelijks 77.000 kijkers. Dirk Roelens is sinds 2012 hoofdredacteur.

Een nieuwe naam

Na eerst enkele maanden uitgezonden te hebben als Regionale TV Leuven nam dezelfde equipe na een juridisch dispuut met de toenmalige exploitatiematschappij Media Consulting op 15 november 1993 een nieuwe start als Regionale Omroep Oost-Brabant (ROB-tv) met Audio&Beeld Producties als exploitatiemaatschappij en Roularta als reclameregie.

Twee herstructureringen

Toen in 2001 de inkomsten uit de nationale reclame sterk terugliepen, werd een eerste herstructurering doorgevoerd waarbij drie redactiemedewerkers hun ontslag kregen en programma’s zoals de weekenduitzending Praatcafé geschrapt werden. Pogingen van A&B Producties om tot een samenwerking met Ring-TV uit Halle-Vilvoorde te komen, mislukten.

De financiële hemel klaarde in december 2002 op toen Clickx Ventures, een dochter van de VUM Media-groep, via een kapitaalsverhoging van net geen 500.000 euro een meerderheid nam van 60 procent in de exploitatiemaatschappij die vanaf toen Vlaams-Brabantse Mediamaatschappij zou gaan noemen. In 2011 voerde het toenmalige Corelio (opvolger van VUM), dat inmiddels voor 100 procent eigenaar was geworden van de omroep, onder meer wegens een nieuwe daling van de reclame-inkomsten en verlies aan middelen vanuit de operatoren Telenet en Belgacom een tweede herstructurering door. Daarbij werden acht mensen ontslagen. ROB-tv is sindsdien uit het financiële dal gekropen en kon het programma-aanbod gaandeweg opnieuw uitbreiden.

Vandaag

Op werkdagen zendt ROB-tv uit met een programma van een half uur bestaande uit regionaal nieuws en reportages. Het programma wordt tot de volgende ochtend herhaald. In het weekend wordt ‘ROB Weekend’ uitgezonden met als onderdelen ‘Cocktail’ en ‘Weekwas’. Terwijl ‘Cocktail’ focust op lifestyle-onderwerpen biedt ‘Weekwas’ een overzicht van de afgelopen week. Op maandag is er ‘Score’ met een verslag van enkele belangrijke sportwedstrijden van het weekend.

Naar aanleiding van haar 25-jarig bestaan zond ROB-tv de afgelopen weken acht afleveringen uit waarin teruggeblikt werd op haar geschiedenis. Opvallend hierbij is het groot aantal bekende namen dat bij ROB-tv zijn eerste stappen zette in medialand zoals Bart Schols, Maarten Vangramberen, Inge Vrancken en Ben Crabbé.