Mediahuis voltooit de overname van het Ierse Independent News & Media en levert een nieuwe directie

FacebookTwitterLinkedIn

Mediahuis bevestigt dat de overname werd afgerond van Independent News & Media (INM), dat met de Irish Independent de populairste krant van Ierland uitgeeft. Mediahuis kreeg daarvoor de goedkeuring door het Ierse High Court. Als gevolg wijzigt Mediahuis de samenstelling van de directie en de raad van bestuur van INM. Er wordt ook een Executive Committee opgericht met Marc Vangeel, Richard McClean en Peter Vandermeersch. Het senior management van INM zal aan hen rapporteren.

De directie van INM

Michael Doorly nam ontslag als CEO van INM. Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Groep: “We zijn Michael zeer erkentelijk voor zijn vele jaren dienst en willen hem vooral bedanken voor het werk dat hij de afgelopen jaren heeft geleverd aan het roer van INM, op een moment dat het bedrijf door een uitdagende overgangsfase ging.

Doorly wordt opgevolgd door Marc Vangeel. Vangeel is voormalig CEO van Telegraaf Media Groep en werkt al meer dan 25 jaar in de mediasector. Hij vervulde daarbij diverse rollen binnen de Mediahuis Groep.

De nieuwe COO van INM is Richard McClean. Hij was daarvoor INM’s Managing Director of Publishing voor Ierland. Tot slot wordt Peter Vandermeersch Publisher, waarmee hij voortaan instaat voor de langetermijnstrategie van de nieuwstitels van INM. Vandermeersch was nog hoofdredacteur bij De Standaard en was ook hoofdredacteur en directielid van NRC Media.

De raad van bestuur van INM

Ook de samenstelling van de raad van bestuur van INM werd gewijzigd. Zo namen Catriona Mullane, John Bateson, Kieran Mulvey en Seamus Taaffe ontslag. Voorzitter Murdoch MacLennan zal aanblijven om de continuïteit te helpen verzekeren. MacLennan: “Het is een voorrecht om toe te zien op de integratie van INM binnen Mediahuis. Ik ben er dan ook zeker van dat deze nieuwe stap in de geschiedenis van het bedrijf heel wat nieuwe operationele en digitale mogelijkheden zal bieden.

Gert Ysebaert: “Murdochs ervaring en kennis zullen ongetwijfeld bijdragen tot het toekomstige succes van de onderneming in haar transformatie naar een private speler.

Ook Fionnuala Duggan, Kate Marsh en Len O’Hagan waren bereid om deel te blijven uitmaken van de raad van bestuur. Nieuwe benoemingen zijn Thomas Leysen (voorzitter van de raad van bestuur van Mediahuis), Gert Ysebaert, Paul Verwilt (COO van Mediahuis Groep) en Marc Vangeel.

Reacties op de overname

Gert Ysebaert: “We zijn verheugd dat de overname van INM succesvol is afgerond en dat we een organisatie binnen onze groep mogen verwelkomen die kan terugblikken op een lange staat van dienst in het leveren van hoogwaardige journalistiek in Ierland.

Murdoch MacLennan: “Namens de raad van bestuur van INM ben ik blij dat deze overname nu is afgerond, dat de aandeelhouders in cash beloond zullen worden voor hun aandeelhouderschap en dat het bedrijf een boeiende toekomst tegemoet kan zien onder de vleugels van haar nieuwe eigenaar.