Video Observer 2018: De share of eye van de Belg (IP Belgium)

FacebookTwitterLinkedIn

In de afgelopen twee jaar voerde IP Belgium drie studies naar het tijdsbudget van de Belgen uit. Die bieden een gedetailleerd inzicht in het mediagedrag per kwartier en kregen alle drie de naam Observer mee. Naast de Life Observer en Audio Observer vult IP Belgium de analyse dit jaar verder aan met de Video Observer, die het kijkgedrag uitvoerig beschrijft.

Daarin werd de ‘share of eye’ van België berekend. Belgen kijken gemiddeld 4 uur en 46 minuten per dag naar video. 71% van deze kijktijd bestaat uit tv-programma’s (live TV 49%, opgenomen TV 19%, TV in replay 3%). Na televisie volgen korte video’s op het internet (9%), betaalde video on demand (7%), gedownloade films en series (6%) en video’s op sociale media (5%) Dvd’s vertegenwoordigen nog amper 2,5% en het aandeel van de bioscoop ligt onder de 1%.

Methodologie

De studie werd in opdracht van IP Belgium uitgevoerd door Kantar TNS, in oktober 2018, bij een online steekproef van 2.500 individuen van 18 tot 64 jaar, representatief voor de Belgische bevolking naar regio, geslacht, leeftijd en sociale groepen, volgens de standaarden van het CIM. Bovendien werden de interviews gelijkmatig verdeeld over de zeven dagen van de week om een correct beeld te krijgen van het kijkgedrag, dat is immers op weekdagen niet hetzelfde als in het weekend.

De ondervraagde personen reconstrueerden per kwartier al hun kijkmomenten van de voorgaande dag. Ze gaven daarbij aan naar welk soort bewegend beeld (‘video’) ze keken, op welk ‘device’ (televisie, laptop, smartphone…), op welke plek en of ze alleen of in gezelschap keken.

Er werden 9 videotypes gemeten:

  1. live televisie
  2. opgenomen televisie
  3. televisie in replay op een site of een app
  4. betaalde video on demand
  5. dvd
  6. korte video’s op het internet
  7. video’s op sociale media
  8. gedownloade films of series
  9. bioscoop

Na te lezen

Lees hier het volledige artikel over de studie door Marco Marini, Head of Research van RTL Belgium.
Hieronder vindt u de resultaten van de studie in pdf-vorm.