Seen from Space: Postlockdown radio in Vlaanderen

FacebookTwitterLinkedIn

Het is een vaak gestelde vraag voor de periode: hoe zit het met het luistergedrag van de radio tijdens de lockdown? De resultaten van het onderzoek dat Ipsos gedurende 3 jaar voerde naar de digitale radio in Vlaanderen, werpt enig licht op de post-lockdown-periode. Het onderzoek van 2020, het derde in de reeks, werd tussen half september en eind oktober telefonisch afgenomen (dit is niet meer heel gebruikelijk), bij 2.000 Nederlandstalige respondenten van 12 jaar of ouder.

De verminderde mobiliteit en het verplichte telewerken komen heel goed tot uiting in de Ipsos-gegevens: met 26 minuten per dag is het luisteren in de auto met 21% afgenomen ten opzichte van 2019. Naar de radio luisteren op het werk, goed voor 45 minuten, is gedaald met 32% tegenover 2019. Thuis luisteren vertegenwoordigt meer dan twee uur: 143 minuten, een stijging met 36% in vergelijking met de situatie een jaar eerder. Deze afname in mobiliteit leidt niet tot een daling van het totale luistervolume, dat 9 minuten langer duur in vergelijking met de vorige meting.

De studie beschrijft ook de bronnen voor verschillende luisterplekken. Voor het thuis luisteren zit digitaal duidelijk in de lift. Er zijn aanzienlijke vorderingen, niet alleen voor DAB + en webradio, maar zelfs voor het luisteren via digitale decoder (tv). In de auto zou nu ¼ van het luistervolume via het DAB + -kanaal gebeuren, al blijft FM grotendeels dominant. Kortom, de radio lijkt niet te hebben geleden onder de gezondheidscrisis en we mogen ervan uitgaan dat strengere lockdownmaatregelen geen negatieve impact op de luistercijfers zullen hebben, integendeel zelfs.

Redactie: MM.