Seen from Space: Het relatieve succes van de Ronde van Frankrijk

FacebookTwitterLinkedIn

“Galibier et Tourmalet, en danseuse jusqu’au sommet, pédaler en grand braquet, sprint final à l’arrivée” zong Kraftwerk al in 1983. Bijna 40 jaar na de hulde van de groep uit Düsseldorf aan de populairste en meest mythische wielerwedstrijd ter wereld, staat die nog steeds in het brandpunt van de belangstelling.

Dit jaar vond de Tour echter niet plaats in juli, maar vanaf het laatste weekend van augustus tot 20 september: ongezien en met evenveel voor- als nadelen ten opzichte van de gebruikelijke planning. In juli is het bijvoorbeeld vakantie en hebben mensen tijd. Ja, maar in juli vertrekken veel mensen naar het buitenland. In september gaan we allemaal opnieuw werken en hebben we minder tijd overdag. Ja, maar in september ligt het totale televisiebereik hoger en vandaag werkt een groot deel van de bevolking nog steeds van thuis uit. Met al die voor- en nadelen was het dus niet eenvoudig de bereikresultaten van de Ronde dit jaar te voorspellen.

In Vlaanderen is de liefde voor de koers legendarisch. Dat is nog steeds zo, maar toch lag het bereik dat dit jaar door de Ronde opgetekend werd gevoelig lager dan in 2019 (of zelfs in 2017) bij de mensen jonger dan 55. Maar zonder in de omgekeerde trend te vervallen lagen de gemiddelde cijfers van 2020 beduidend hoger dan in 2018. Dus hoewel er zeker geen records weren gebroken en ondanks een atypische timing, toch behaalde de Tour eervolle scores in het noorden. De daling ten opzichte van 2019 is algemeen, maar duidelijker op de 35-54-jarigen dan bij de jongeren of de 55-plussers. Misschien is het beroeps- en familiaal leven in deze leeftijdscategorie drukker in september dan in juli. In het zuiden daarentegen veroorzaakte deze aangepaste planning nogal wat schade en de gebruikelijke kijkers waren niet op de afspraak, zeker bij de mensen jonger dan 55 (de minst beschikbare leeftijdsgroep, logisch). Ook al waarderen Franstaligen wielerwedstrijden en de Ronde van Frankrijk, de passie is toch niet zo groot als in het noorden en er worden minder inspanningen geleverd om elke etappe koste wat kost te volgen. Het gaat om daytime dit jaar.

Uitgesteld kijken bleef ondermaats, zoals meestal bij dit soort evenementen. Dat heeft te maken met de agenda, zoals blijkt uit de bereikcijfers van vorig jaar. De belangstelling van de Franstaligen is niet weggesmolten in 13 maanden tijd. We durven erom te wedden dat in 2021 alles opnieuw normaal zal zijn, op voorwaarde dat de Tour opnieuw zoals gebruikelijk plaatsvindt. Kortom, het lijkt evident dat tradities niet zomaar zonder gevolgen door elkaar geschud kunnen worden. Hoewel hij verzet werd naar een periode buiten de vakantie die normaal een hoger bereik oplevert, maakte de Tour dit jaar niet zijn volledige potentieel waar op televisie.

Redactie: MM.