Seen from Space: Seizoensstart in mineur voor het Belgisch voetbal op Eleven

FacebookTwitterLinkedIn

Naast de bittere strijd met streaming en à la carte video, blijft lineaire tv vechten op zijn terrein: dat van evenementen en de spanning die daarmee gepaard gaat. Zo ook bij de saga van de voetbalrechten.

Eleven beloofde bij de winst van de uitzendrechten voor de Pro League dat er geen “extra” abonnement nodig zou zijn voor de liefhebbers van Belgisch voetbal. Maar de onderhandelingen om de kanalen van Eleven uit te zenden, waren blijkbaar niet eenvoudig en de deal met Telenet was pas na de start van het voetbalseizoen rond. Gevolg: sinds 24 augustus zijn er niet minder dan vier (twee per regio) Eleven Pro League-kanalen in CIM TV-gegevens verschenen. De gemeten bereikcijfers blijven op z’n zachtst gezegd bescheiden.

De Eleven-zenders zijn strikt gewijd aan voetbal en leven dan ook op het ritme van deze sport. Door de week slapen ze, tegen vrijdag worden ze wakker en op zondag zijn ze in topvorm. Nummer één toch, want de Eleven Pro League nummer 2 zit momenteel duidelijk op de reservebank aan beide kanten van de taalgrens. Het succes van Eleven is, hoewel bescheiden, duidelijker in Vlaanderen. In penetratie weegt Eleven Pro League NL het dubbele van zijn Franstalige tegenhanger. En als we naar de topmatchen kijken, is de laagste score op de Nederlandstalige ranglijst zelfs hoger dan de grootste Franstalige. Kortom, de wedstrijd is nog lang niet voorbij: laten we zeggen dat we nog aan het opwarmen zijn.

Redactie: MM.