Op basis van een reeks gegevens uit 43 landen publiceerde de Global Web Index (GWI) een zeer eclectisch ‘Entertainment Report’. Eclectisch omdat het over zeer uiteenlopende aspecten gaat, waaronder tv versus VOD, gaming, eSport en audio. Wat dat laatste betreft, introduceert GWI bovenop statistieken die ons eraan herinneren dat radio doorslaggevend blijft wat de doorgebrachte tijd betreft, enkele meer kwalitatieve elementen, zoals de favoriete muziekgenres.
In het algemeen biedt de studie een lijst met tien types audiocontent, gaande van audiobooks tot playlists, om te peilen naar de voorkeuren van de respondenten. Opgelet: de vraag gaat over de voorkeuren, niet over de frequentie, een niet onbelangrijke nuance.
Belgen zijn geen uitzondering: net als in de 43 andere bevraagde landen van de GWI vormen eigen playlists de meest gewaardeerde audiocategorie. In ons land staat de radioprogrammering op de tweede plaats, tenminste bij de 34-plussers. De jongere Belgen hebben uiteenlopende voorkeuren, waarin charts, remixes en door de platformen samengestelde playlists een benijdenswaardige plaats innemen. “Een bepaalde mate van curering is altijd nodig” in de audiopraktijk, aldus de GWI-specialisten en we kunnen ze geen ongelijk geven.
Het is echter ook nuttig om deze verklaarde voorkeuren in perspectief te plaatsen. Daartoe hebben wij gebruik gemaakt van de CIM Audio Time-gegevens zoals die verzameld werden tijdens het laatste kwartaal van 2021. Zij betreffen hetzelfde universum als de GWI, d.w.z. 16- tot 64-jarigen. Volgens deze data worden van de 5 uur dagelijkse audioconsumptie, bijna 3u ¼ besteed aan live-radio. Muziek vertegenwoordigt ongeveer 50 minuten.
Er zijn dus duidelijke verschillen, maar vanaf de leeftijd van 25-34 jaar luisteren we dagelijks meer dan 3 uur naar live-radio. Alleen bij de jongeren onder 25 jaar is de eerste audiobron de ‘on demand’ verzameling van podcasts, uitgesteld luisteren (naar de radio) en audio streamingdiensten.
Kortom, ook al lijkt het aandeel van ‘radioshows’ beperkt ten opzichte van de vele aangeboden audiomenu’s, de ether blijft een veilige keuze in het grote audio-universum.
Redactie: MM.