Seen from Space: Het einde van de maand nefast voor goede voornemens (Kantar)

FacebookTwitterLinkedIn

Het is een goed voorbeeld van het dilemma tussen “het einde van de wereld” en “het einde van de maand”. In een grootschalig onderzoek naar de “eco-bewuste” consument (9.000 online respondenten, in 9 landen), peilde Kantar naar de reacties van deze mensen op de explosief stijgende inflatie.

Het probleem is heel reëel: 64% van de ondervraagden zegt meer voor de planeet te willen doen, maar geeft toe in zijn goede voornemens te worden gedwarsboomd door de kosten van het levensonderhoud (grote verschillen per land, met 75% in Brazilië, tegenover 53% in Canada). Het zal niet verbazen dat de verklaring vaker wordt bevestigd in gezinnen van vier of meer personen.

Groener – en zuiniger – gedrag is in opmars: meer te voet gaan om minder benzine te verbruiken, streven naar energie-efficiëntie in huis en herbruikbare tassen gebruiken om boodschappen te doen behoren tot populaire “duurzame” gedragingen. Een reeks vragen betreft ook consumentenproducten, in vijf sectoren: voeding, babyproducten, schoonmaakproducten, papier (handdoeken, toiletpapier) en cosmetica.

Van de “milieubewuste” consumenten zegt, afhankelijk van de sector, één op zes tot één op vijf niet van plan te zijn over te stappen naar een “niet-ecovriendelijk” merk. Anderzijds zegt 23% (levensmiddelen) tot 36% (babyproducten) al te hebben geswitcht naar minder milieuvriendelijke merken of producten vanwege de hoge kosten. En in beter “beschermde” sectoren, zoals schoonmaakproducten en levensmiddelen, is de kans op een verschuivend koopgedrag aanzienlijk. Kortom, op het gebied van de verplichte uitgaven zullen zelfs “milieubewuste” personen hun overtuigingen waarschijnlijk opzij zetten om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Het onderzoek peilde ook naar de mate waarin consumenten opnieuw duurzamer zouden gaan kopen zodra de inflatie zou afnemen. Hier is er een groot verschil tussen de sectoren: de categorieën cosmetica, schoonmaakmiddelen en levensmiddelen blijven vaker “niet-duurzaam”, terwijl een meerderheid zou willen terugkeren naar duurzamere gewoonten in de categorieën “papier” en “baby”. Het enige wat in deze studie ontbreekt, is een indicatie van het aandeel van “milieubewuste” consumenten in verhouding tot de totale consumentenpopulatie. In ieder geval zijn de trends die uit het rapport naar voren komen niet verrassend, noch bijzonder geruststellend voor duurzame consumptie.

Redactie: MM.