Franstalig radiofrequentieplan: officiële aanbesteding gelanceerd

FacebookTwitterLinkedIn

De aanbesteding van het Franstalige radiofrequentieplan 2019 is officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Kandidaat-radiostations hebben 2 maanden de tijd om hun kandidatuur in te dienen bij de CSA (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel). Nieuw dit jaar is dat de aanbesteding zowel analoge (FM) als digitale (DAB+) radiofrequenties bevat. Een specifieke website werd ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen bij het opstellen van hun dossier.

De CSA zal de dossiers grondig evalueren en nadien frequenties toewijzen aan de beste kandidaten, waarbij er vooral belang zal gehecht worden aan de diversiteit van het voorstel. Er moet namelijk voldaan worden aan tal van criteria zoals culturele diversiteit, muzikale quota en een financieel plan, maar er zal daarnaast ook rekening gehouden worden met de originaliteit van de aangeboden diensten. De CSA moet er dan ook voor zorgen dat het radio-aanbod in evenwicht is, met verschillende radiozenders die zich richten op verschillende doelgroepen.

Het radiolandschap van de Federatie Wallonië-Brussel (met uitzondering van de RTBF-radio’s die niet onder de procedure vallen), zal na de aanbesteding opnieuw worden gedefinieerd voor een periode van negen jaar.

Nele Smets, Head of Radio Unit bij CSA, legt uit: “Het aantal aanvragen is beduidend hoger dan het aantal beschikbare frequenties, waardoor het radiolandschap dan ook grondig hertekend zal worden. Door het aanbieden van zowel FM als DAB+, hopen we echter dat het radiolandschap voldoende gediversifieerd zal zijn. In sommige voorstellen was het duidelijk dat de kandidaten vooral een digitale radiofrequentie wilden verkrijgen, maar het zou net interessant zijn dat een digitale aanbieding geen simpele copy-paste is van een analoog voorstel. Voorbeelden uit andere landen hebben namelijk aangetoond dat wanneer een digitale zender zich niet kan profileren binnen het radiolandschap, het publiek dan ook minder geneigd is om over te schakelen van FM naar DAB+.”

Bron: Belga.

Voor de visie van Nicolas Boulart van LVTPR Benelux, kan u terecht in onze rubriek Insights.