BIPT, VRM, CSA en Medienrat bevoegd voor toepassen van Europese Digital Services Act

FacebookTwitterLinkedIn

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), het Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) en de Medienrat zijn in ons land aangewezen als de bevoegde autoriteiten voor de toepassing van de Digital Services Act (DSA). De verordening moet een veilige en betrouwbare omgeving tot stand brengen voor de gebruikers van digitale diensten in heel Europa.

De DSA heeft betrekking op online platformen zoals marktplaatsen, app stores, sociale netwerken, platformen voor het delen van video’s en andere inhoud, reis- en accommodatieplatformen. Daartoe horen ook zeer grote platformen en zoekmachines, die maandelijks door ruim 45 miljoen Europeanen worden gebruikt, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, X, YouTube en Shein.

Naast zogenaamde zorgvuldigheidsverplichtingen, legt de DSA platformen verplichtingen op op het vlak van inhoudsmoderatie en transparantie over de gebruikte algoritmen en aanbevelingssystemen, online reclame en de bescherming van minderjarigen.

Het BIPT wordt ook de digitale dienstencoördinator (Digital Services Coordinator, DSC) voor ons land, eens het federale parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap de overeenkomst goedgekeurd hebben. Als digitale dienstencoördinator zal het BIPT de uitvoering van de DSA in goede banen moeten leiden.

Een van de belangrijkste doelstellingen van de samenwerkingsovereenkomst is het opzetten van een systeem voor het delen van informatie dat toegankelijk is voor elk van de bevoegde autoriteiten“, stelt het BIPT. In dat systeem geven de autoriteiten aan welke dossiers ze behandelen en centraliseren ze klachten van het publiek.

Bron: Belga.

Raadpleeg het volledige persbericht hierover.