Fins onderzoek naar De Morgen en Le Soir concludeert dat kranten de vluchtelingencrisis vooral als een crisis van Europa schetsen

FacebookTwitterLinkedIn

Een aantal Europese kranten schetsen de vluchtelingencrisis in de eerste plaats als een crisis van Europa. Vluchtelingen en asielzoekers worden voornamelijk gepresenteerd als een verschijnsel dat een “bedreiging” vormt voor de stabiliteit in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van zes Europese kranten door het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen.

 

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen publiceerden dit voorjaar het rapport “Vluchtelingen en Asielzoekers in Dagbladen”. Het rapport onderzoekt hoe zes Europese dagbladen de huidige vluchtelingencrisis benaderen en stelt de vraag wiens crisis eigenlijk bedoeld wordt. De analyse richt zich op Le Soir en De Morgen uit België, Helsingin Sanomat en Aamulehti uit Finland en The Guardian en The Times uit het Verenigd Koninkrijk. Het onderzochte materiaal is afkomstig van januari 2016.

 

De meeste ruimte kreeg de vluchtelingen- en asielzoekerskwestie in Helsingin Sanomat. Le Soir besteedde de minste aandacht aan het onderwerp.

 

“Alle geanalyseerde kranten gaven volgens het rapport blijk van een eurocentrisch perspectief en schetsten de vluchtelingencrisis in de eerste plaats als een crisis van Europa”, zegt Johanna Sumuvuori, hoofd maatschappelijk programma van het Fins Instituut in Londen. “Vluchtelingen en asielzoekers worden voornamelijk gepresenteerd als een verschijnsel dat een ‘bedreiging’ vormt voor de stabiliteit in Europa. Zo schreven alle Finse kranten in januari veelvuldig over aangescherpte grenscontroles en seksuele intimidatie. De humanitaire kant van het verhaal werd minder belicht dan de dreigbeelden. De Britse kranten besteedden de meeste aandacht aan het menselijke perspectief.”

 

In de Belgische media werd volgens het rapport veel gediscussieerd over grenskwesties en het Schengenverdrag, maar ook over Zuid-Europese landen als doorgangsroute voor vluchtelingen en asielzoekers op weg naar Europa. “Le Soir volgde nauwgezet de Franse politiek en het Franse asielbeleid; De Morgen juist die van Nederland. Daarnaast berichtten beide kranten uitgebreid over het vluchtelingen- en asielbeleid van Duitsland en bondskanselier Angela Merkel”, aldus Sumuvuori.

 

In de kranten komen voornamelijk journalisten, Europese deskundigen, politici en autoriteiten aan het woord. De opvattingen en bijdragen van vluchtelingen en asielzoekers zelf worden aanzienlijk minder vaak gehoord.

 

Kanttekening: het rapport van het Instituut verscheen al in het voorjaar in het Fins en het Engels. Dinsdag werd de samenvatting in het Frans en het Nederlands aan de pers voorgesteld. Het Fins Cultureel Instituut organiseert woensdag in het Europees Parlement een discussiebijeenkomst rond de bevindingen van het rapport.

 

Lees het onderzoek in het Nederlands of Frans op MediaSpecs Insights.

 

Bron: Belga.