DAT Belgium reikt eerste videolabels uit aan RTL Belgium en DPG Media

FacebookTwitterLinkedIn

In het najaar van 2020 lanceerde Digital Ad Trust Belgium een kwaliteitslabel voor video. RTL Belgium en DPG Media zijn de eerste premium uitgevers die het kwaliteitslabel in ontvangst mogen nemen.

De kwaliteitsvereisten die videopublishers moeten respecteren werden in samenwerking met VIA opgesteld en voldoen aan hoogwaardige standaarden. Naast brand safety, ad fraud en gegevensbescherming (die ook voor displaylabels gelden) werden de vereisten met betrekking tot gebruikerservaring en viewability bijgeschroefd voor video-advertenties:

  • Content korter dan 30 seconden bevat geen advertenties
  • Content korter dan 1 minuut bevat maximaal 15 seconden adverteerruimte
  • Content tussen 1 en 2 minuten bevat maximaal 20seconden adverteerruimte
  • Content langer dan 2 minuten bevat maximaal 20% adverteerruimte

De viewabilitystandaarden hebben specifieke industriebenchmarks. Gelabelde uitgevers dienen een zichtbaarheidsgarantie te bieden van minstens 68% op desktop en 64% op mobile.

Edouard De Witte, Head of Digital MDI bij IP Belgium: “De komst van het DAT-videolabel is voor IP Belgium het gelukkige resultaat van een uniek en zeer belangrijk initiatief voor de reclamemarkt. Het erkent het geëngageerde en verantwoordelijke werk van onze uitgevers, die veilige en kwaliteitsvolle omgevingen garanderen. We hopen dat deze eerste websites zullen gevolgd worden door anderen, wat het premium karakter van de media die we vertegenwoordigen beter zal benadrukken.” 

Olivier Van Zeebroeck, Digital Director bij DPG Media: “De digitale acceleratie is vorig jaar in een nog hogere versnelling geraakt. Door het grote aandeel van digitale investeringen in de totale mediamix, worden transparantie en kwaliteitsgaranties binnen het digitaal ecosysteem steeds belangrijker voor adverteerders. Het DAT-label, naast display nu ook voor online video beschikbaar, is een belangrijke eerste stap en we hopen dat steeds meer websites zich aansluiten.” 

DPG Media (HLN, De Morgen en 7sur7), die reeds een displaylabel bezat, heeft evenals Roularta (Knack) en Rossel (Sudpresse en Le Soir) voor het komende jaar zijn displaylabel hernieuwd.

Display- en video-uitgevers kunnen nog tot 25 maart hun kandidatuur indienen via www.digitaladtrust.be.