CIM Establishment Survey: Bijna de helft van de Belgen streamt

FacebookTwitterLinkedIn

Bijna de helft van de Belgen (45%) bekijkt films en series via streaming, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het CIM bij 6.325 ondervraagden. Netflix blijft in die categorie populairder dan de streamingplatformen VTM GO en VRT MAX.

Netflix bereikt veruit de grootste groep streamers (45,2%) in België. Voorlopig slagen de streamingdiensten van de “klassieke” tv-zenders er niet in om Netflix van de troon te stoten. Volgens de bevraging kijkt meer dan een derde van de Vlamingen (35,6%) de VTM-website of app. VRT MAX doet het bijna even goed met 32,1%.

Eén op de tien Vlamingen die streamt, gebruikt Streamz. De Vlaamse streamingdienst bezet daarmee de derde plaats in Vlaanderen, achter Netflix en Disney+. De internationale streamingdiensten Disney+ en Amazon Prime Video halen over heel België respectievelijk een aandeel van 16,6 en 10,1 procent.

Voorts blijft video het favoriete medium van de Belgen: 98% geeft aan dat ze de voorbije dertig dagen een video hebben bekeken. Dat is een stijging van één procentpunt tegenover vorig jaar. Ondanks een lichte daling behoudt live tv haar positie als het favoriete videomedium, met een ruime voorsprong op de andere categorieën: tv-kijken on demand (onder meer opnemen en streamen) en video’s op sociale media.

Het televisietoestel blijft het belangrijkste medium om video’s te bekijken, al boekt de smartphone een aanzienlijke vooruitgang. De smartphone is dan ook het favoriete scherm voor video’s van YouTube, sociale media en nieuwssites.

Ondanks de opkomst van digitale video, blijft het percentage mensen dat zonder tv-abonnement programma’s bekijkt, beperkt tot 2,7 procent van de Belgische bevolking. Een ruime meerderheid van de ondervraagden geeft aan over een televisie (96,2%), een smartphone (91,2%) en een laptop (81%) te beschikken.

Bron: Belga.