Benjamin Dalle: “Drie grote werven in onze sterke advertentiemarkt”

FacebookTwitterLinkedIn

Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle nam het slotwoord voor rekening op het VRM Symposium (24 november, Leuven). Hij erkende de moeilijkheden en gaf een hoopvolle blik op de toekomst met enkele mooie projecten in het verschiet.

De mediasector verandert vandaag aan een ongelooflijk snel tempo. De UBA-bevraging toont aan dat er een aantal zorgwekkende zaken zijn: het cijfer van 41% van de adverteerders die verwachten minder te investeren in 2023 verdient onze aandacht, maar we moeten ook niet in fatalisme vervallen. Het moet ons motiveren om verder te gaan op de ingeslagen weg en meer dan ooit werk te maken van een sterke advertentiemarkt in ons land.

De minister stipt daarbij drie fundamentele werven aan: samenwerking, het belang van data, en de juiste infrastructuur om gepersonaliseerd te kunnen adverteren.

Ten eerste, een essentiële voorwaarde voor al het andere is dat een financieel gezonde en ambitieuze mediasector alleen mogelijk is als er wordt samengewerkt. Het gaat al lang niet meer over de concurrentie tussen de publieke omroep, DPG Media, Roularta, Mediahuis of een andere speler onder elkaar. Het gaat over de sterkte van de Vlaamse mediasector ten opzichte van buitenlandse concurrenten.” De minister verwijst naar gezamenlijk opgezette projecten als Streamz, Vlaamse Veerkracht, de strijd tegen desinformatie en projecten rond digitale transformatie.

De tweede werf is het belang van data. Data zijn de belangrijkste grondstof van een goedwerkende reclamemarkt. Data zijn vandaag versnipperd, verspreid en niet altijd in onze handen. Vanuit de regering willen we een partner zijn van mediabedrijven in die uitdaging. Het crossmediaal meetsysteem wordt state of the art. Het project ligt momenteel ter goedkeuring voor de Europese Commissie”.

De derde werf: zorgen voor de juiste infrastructuur en digitale omgeving om gepersonaliseerd te kunnen adverteren. Vanuit de Vlaamse regering werken we daarom intens mee aan de uitbouw van een Vlaamse Mediahub, een soort cloudplatform voor de Vlaamse mediasector. Het gaat om een gedeeld netwerk dat makers in staat moet stellen om veilige verbindingen te leggen tussen verschillende medialocaties.”

Minister Dalle wou het tot slot ook nog even hebben over het debat dat oplaaide rond de openbare omroep. “Als minister van de hele mediasector heb ik begrip voor beide posities. Vanuit het beleid willen we een sterke publieke omroep. Net daarom hebben we bijzonder ambitieuze doelstellingen opgenomen in de beheersovereenkomst met de VRT. Die doelstellingen kunnen alleen gerealiseerd worden als daar ook een adequate financiering tegenover staat. In die zin moet het voor de VRT mogelijk blijven om private middelen te blijven ontwikkelen”.

Ons artikel over de debatten op het VRM Symposium kan u hier lezen.