AJP lanceert campagne om seksisme op redacties te bestrijden

FacebookTwitterLinkedIn

De AJP (Association des Journalistes Professionnels) lanceert een sensibiliserings- en informatiecampagne om seksisme tegen te gaan op de redacties van Belgische media. Een studie uit 2018 toonde reeds aan dat vrouwelijke journalisten te maken hebben met discriminatie op grond van geslacht. De huidige gezondheidscrisis heeft de situatie verder verergerd.

Journalist zijn is synoniem met onzekerheden en moeilijkheden, zoals bij de ouderlijke taakverdelingen of bij het opbouwen van een carrière. Maar voor vrouwen is er ook discriminatie op grond van geslacht, wat hun carrière belemmert. Terwijl 70% van de afgestudeerden in de journalistiek vrouwen zijn, is slechts 35% van de journalisten van het vrouwelijke geslacht.

Uit het onderzoek van 2018 bleek dat meer dan 45% van de vrouwelijke journalisten was lastiggevallen of mishandeld. Discriminatie wordt ook opgemerkt bij de toewijzing van secties, vrouwen blijven vaak beperkt tot gezondheids- of human interest onderwerpen terwijl ze zijn uitgesloten van politiek of sport.

Zeven op de tien vrouwelijke journalisten geven ook aan niet hetzelfde salaris te krijgen als hun mannelijke collega’s. Veertig procent heeft geen kinderen, tegenover 24% van de mannelijke journalisten. Aan 58% van de vrouwelijke journalisten wordt een contract van onbepaalde duur toegekend, bij hun mannelijke collega’s situeert dit cijfer zich op 70%.

De coronacrisis heeft de situatie verder verergerd. “Met een verhoogde mentale belasting, kinderopvang en huishoudelijke taken die vaker door vrouwen dan door mannen worden verzorgd, hebben meer vrouwelijke journalisten hun status veranderd of zijn zelfs gestopt met hun journalistieke activiteiten tijdens de lockdown”, benadrukt de AJP die, geconfronteerd met deze bevindingen, besloten om campagne te voeren.

De vakbond “zegt stop met seksisme op de redactie” en zendt een video uit met de belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Ze roept ook op om getuigenissen te delen op sociale netwerken met het trefwoord #zerosexismjournalism of met de AJP via zerosexisme@ajp.be.

Bron: Belga.