VRT, RTBF en internationale mediaorganisaties roepen op tot meer veiligheid voor pers

FacebookTwitterLinkedIn

Een grote groep van internationale publieke omroepen, waaronder de VRT en de RTBF, en andere organisaties hebben donderdag de Brussels Declaration ondertekend. Daarin roepen ze op om geweld en intimidatie tegen journalisten en persmedewerkers een halt toe te roepen. “Vrijheid van pers is een universeel mensenrecht, dat moeten we samen beschermen”, benadrukken de initiatiefnemers.

Het thema “Geweld tegen media en pers” stond op de agenda van de online mediaconferentie van de Public Broadcasters International (PBI), donderdag georganiseerd door de VRT en de Franstalige publieke omroep RTBF. De initiatiefnemers benadrukken dat 2020 en 2021 te boek staan als “gewelddadige jaren voor pers en media“. In 2020 werden volgens onderzoek van het European Centre for Press and Media Freedom meer dan 900 aanvallen tegen journalisten in Europa vastgesteld.

Voor de RTBF en de VRT was dit een reden om de mediaconferentie in het teken van veiligheid van de pers te stellen. Aan het debat namen tal van toplui van internationale mediaorganisaties deel. Dat journalisten en persmedewerkers wereldwijd te maken hebben met geweld en intimidaties is geen nieuw gegeven. De voorbije jaren, en zeker ook met de coronapandemie, lijkt dat geweld echter steeds meer toe te nemen. De deelnemers aan het debat verwezen onder meer naar de rol van sociale media, fake news en desinformatie, onder meer over COVID-19, en naar geweld tegen de pers in onder meer Rusland, Turkije, Brazilië en Wit-Rusland.

Volgens Věra Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Transparantie en Waarden, heeft de coronapandemie meer dan ooit aangetoond dat informatie een openbaar goed is. “Ze heeft ook aangetoond dat we de mensen die ons informeren, beter moeten beschermen. De openbare omroepen gaat engagementen aan om journalisten beter te beschermen. Dat is een heel belangrijke stap. Door samen te werken, kunnen we de situatie op het terrein veranderen. Openbare omroepen spelen hierin een bijzondere rol en ik ben blij dat zij bereid zijn die rol op te nemen“, aldus Jourová.

Het lijkt dat persvrijheid iets is dat er altijd is geweest en er altijd zal zijn, maar dat is niet zo“, benadrukte Frederik Delaplace, CEO van de VRT. “Persvrijheid moet een hoeksteen zijn van elke goed werkende democratie. En in een snel wijzigende samenleving neemt de nood aan onafhankelijke, betrouwbare informatie alleen maar toe. Net daarom is het zo beangstigend dat de laatste jaren de aanvallen op journalisten, verbaal en fysiek, hand over hand toenemen. Dat ondermijnt het werk van de redacties van publieke en commerciële media. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom is het tijd om actie te ondernemen en te ijveren voor de bescherming van onze pers.

Alle organisaties die de Brussels Declaration ondertekenen, verbinden zich ertoe om zich aan deze 5 belangrijke principes te houden, deze uit te dragen en ze met acties ook na te streven:

  1. Ze vergroten de veiligheid van journalisten, crews en mediaprofessionals.
  2. Ze komen op voor onafhankelijke publieke omroepen.
  3. Ze moedigen een intelligent en beschaafd democratisch debat aan.
  4. Ze ondersteunen een sterk nieuwsecosysteem met diverse bronnen.
  5. Ze bevorderen diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie binnen onze organisaties en in de samenlevingen die wij dienen.

De conferentie werd afgesloten met de Brussels Declaration. De VRT, RTBF en CBC/Radio-Canada roepen mediaorganisaties over heel de wereld op om zich bij deze verklaring aan te sluiten. De Brussels Declaration sluit aan bij de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en onderschrijft “de noodzaak van veiligheid voor de pers, vrijheid van media en democratie“. Al bijna 40 omroepen en organisaties hebben de Brussels Declaration ondertekend.

Bron: Belga.