VRT-directie stelt transformatieplan voor

FacebookTwitterLinkedIn

Efficiënter, multimedialer, kleiner ook: dat moeten volgens de VRT-directie de belangrijkste effecten zijn van het transformatieplan dat ze naar voren schuift. Tegen 2025 wil de openbare omroep het met zowat een tiende van het personeel – ruim 200 mensen – minder doen: onder meer via 116 ontslagen en door de productie van de soap Thuis uit te besteden.

Volgens de nieuwe beheersovereenkomst die eind 2020 werd beklonken, moet de VRT het tegen eind 2025 jaarlijks met 25 miljoen euro minder doen. VRT-CEO Frederik Delaplace schuift zijn plan naar voren. Dat bevat 5 grote ingrepen:

  • De VRT zal fictiereeksen enkel nog extern laten maken. Het meest opvallende gevolg van die beslissing is dat de populaire soapserie Thuis, die nu nog volledig binnen de VRT wordt gemaakt, aan een externe speler zal worden uitbesteed. De 70 betrokken personeelsleden – acteurs en productiemedewerkers – zullen dus naar een ander bedrijf moeten overstappen.
  • Het interne productiehuis van de VRT zal worden hervormd. Het zal zich vooral nog toeleggen op producties en programma’s die nauw aansluiten bij de opdracht van de VRT, denk onder meer aan consumenten-, jeugd- en kinderprogramma’s en documentaires.
  • De interne efficiëntie van de VRT wordt fors aangescherpt: studio’s zullen worden geautomatiseerd, het ondersteunend personeel wordt onder de loep genomen en de marketing die nu nog vaak per merk verloopt zal worden gecentraliseerd. 50 “natuurlijke vertrekkers” (mensen die van job veranderen of met pensioen gaan) zullen de komende jaren niet worden vervangen, maar daarnaast verwacht de directie ook 116 mensen te zullen moeten ontslaan.
  • De VRT wil nog nauwer toezien op de uitgaven en inkomsten: de directie hoopt de borstel te kunnen halen door alle contracten of die scherper te kunnen onderhandelen. Eigen VRT-producten zullen beter worden vermarkt. Dat zou alles samen enkele miljoenen euro’s moeten opleveren.
  • Een groot deel van het eenmalige transformatiebudget van 16 miljoen euro dat Delaplace kreeg van de Vlaamse regering, wil hij investeren in opleidingen om het personeel klaar te stomen voor zijn multimediale plannen. Daarnaast zullen op korte termijn zo’n 30 nieuwe digitale profielen worden aangetrokken.

Alles samengeteld, heeft de directie daarmee de intentie geuit om het personeelsbestand van de VRT te doen krimpen van 2.028 personeelsleden vandaag naar 1.823 tegen 2025. Dat zijn ruim 200 eigen personeelsleden minder, of een tiende van het totaal.

Het grootste deel van die inspanning wil de directie volgend jaar al doen. Hoe het definitieve plan er zal uitzien, zal uiteindelijk afhangen van de onderhandelingen met de vakbonden in de komende weken en maanden.

Bron: VRTNWS