60 jobs op de helling bij Editions de l’Avenir

FacebookTwitterLinkedIn

Bij de Waalse krantengroep Editions de l’Avenir, dat in handen is van Nethys, staan volgens de vakbonden 60 van de zowat 280 voltijdse banen op de helling. Dat is door de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. De mediagroep bestaat uit drie verschillende entiteiten die een krant (L’Avenir), een gratis magazine (Proximag) en drie weekbladen (Journal des Enfants, Moustique en Télé Pocket) uitgeven.

De geplande herstructurering zou voornamelijk betrekking hebben op de redactionele, commerciële en administratieve afdelingen van L’Avenir, Lavenir.net en Journal des Enfants. De directie bevestigt dat de informatie- en consultatiefase van de wet Renault deze week van start zal gaan. “Pas tijdens deze procedure zal een definitieve beslissing genomen worden over het totale aantal banen getroffen door het collectief ontslag”, klinkt het.

Nieuw formaat

Tevens bevestigde de directie dat L’Avenir voortaan gedrukt zal worden in Nijvel door Rossel. Hierdoor zal het formaat van de krant wijzigen. De personeelsvertegenwoordigers en journalistenvereniging AJP spreken over een “knoeiboel” en betreuren de keuze voor de nieuwe drukker. “Toch zullen tijdens de onderhandelingen, die lang zullen zijn, de ploegen van L’Avenir hun missie blijven uitvoeren met dezelfde vastberadenheid en passie”, luidt het.

Toekomstvisie

Met een ontwikkelingsplan wil Editions de l’Avenir zijn toekomst veiligstellen. “Het doel van dit plan is om zowel de lokale verankering als de verankering in de grote Waalse steden te versterken, een kwaliteitsvol digitaal informatieaanbod te ontwikkelen en de synergieën tussen de divisies telecom en media concreet uit te werken”, klinkt het in een persbericht van de directie. “Alle mediabedrijven hebben hun manier van werken moeten aanpassen aan de digitalisering of zijn daar nog mee bezig. Editions de l’Avenir moet zich dringend aan deze trend aanpassen en overschakelen naar een systeem dat het digitale aanbod versterkt. Vandaag worden de artikels nog voor de papieren krant geschreven en daarna naar een digitale versie omgezet, maar dit zal omkeren en dat zal de manier van werken grondig veranderen”, besluit gedelegeerd bestuurder Jos Donvil.

UPDATE 25/10: De verschillende krantenedities van L’Avenir hadden woensdag en donderdag een kwart minder inhoud. Alle pagina’s waren 25 procent minder gevuld, inclusief de voorpagina, aangezien 25 procent van het personeel afgedankt zal worden. Ook de edities van vrijdag zullen 25 procent minder inhoud hebben. In het weekend zou de krant opnieuw normaal verschijnen, maar andere acties zijn niet uitgesloten.

UPDATE 26/10: Geen stakingsaanzegging, personeel keert zich af van redactiedirecteur

Het personeel van Editions de l’Avenir heeft vrijdagnamiddag met unanimiteit (min twee onthoudingen) beslist om redactiedirecteur Philippe Lawson niet meer te beschouwen als relevante gesprekspartner in het kader van zijn dagelijks werk. Dat betekent dat de journalisten van de krant zijn autoriteit niet langer erkennen als manager van de redactie, noch zijn redactionele rol.

De vakbondsvertegenwoordigers hebben ook het mandaat gekregen om een stakingsaanzegging in te dienen wanneer dat nodig zou zijn. Volgens vakbondsman Olivier Cattelain van de christelijke bediendebond CNE zal dat evenwel niet het geval zijn voor 5 november. Op die datum is een volgende bijzondere ondernemingsraad gepland.

Bron: Belga.