VRT stuurt financiële samenwerking met externe partners bij

FacebookTwitterLinkedIn

De VRT stuurt de regels bij over uitzendingen op locatie waar een deel van de kosten wordt gedragen door een externe partner. Er zal voortaan geen samenwerking meer worden aangegaan voor een interventie op locatie.

Vorige week raakte bekend dat de VRT betaalde samenwerkingen aangaat voor speciale live-uitzendingen van radioprogramma’s. De externe partner, zoals een cultuurhuis of een beurs, draagt in dat geval een deel van de productiekosten. De omroep zei in eerste instantie dat er niet wordt betaald voor uitzendingen van de nieuwsdienst op locatie. Dat bleek later niet te kloppen. Zo werd er drie keer betaald voor een uitzending van het actualiteitsprogramma ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“In naam van alle makers: deze samenwerkingen zijn altijd vanuit een groot engagement en met absolute redactionele onafhankelijkheid gebeurd”, zei Els Van De Sijpe, mediamanager Radio bij de VRT, in het Vlaams Parlement. “Wij gaan ook op locatie zonder enige vorm van betaling, omdat we het belangrijk vinden ook de kleine organisaties te steunen.”

Het gaat dan bijvoorbeeld om Radio 2 dat aandacht besteedt aan een specifieke locatie tijdens de Week van het Bos. Omdat er evenwel een perceptieprobleem is ontstaan, stopt de VRT met de samenwerking voor interventies op locatie. De omroep zal dat soort korte interventies wel blijven doen, maar dan zonder tussenkomst in de kosten.

Voor een volledige uitzending op locatie, zal de VRT de kosten wel blijven delen. Ook bij een uitzending vanuit bijvoorbeeld een cultuurhuis of op vraag van een koepelorganisatie als de Bouwunie, heeft de redactie volledige onafhankelijkheid, benadrukte de directie.

De maatregel wordt onmiddellijk ingevoerd, al zullen de engagementen die al werden getekend nog wel worden nagekomen. De samenwerkingen waren vorig jaar goed voor 0,64 procent van de totale inkomsten van de omroep. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) stelt dan ook dat: “Deze samenwerkingen zijn geen verdienmodel voor de openbare omroep. Er is geen sprake van winst. De partner geeft nooit een vergoeding die hoger ligt dan de meerkost van de uitzending op locatie. Een aanpassing van de beheersovereenkomst lijkt op het eerste zicht dan ook niet nodig”.

Om meer transparant te werk te gaan, zal de VRT het samenwerkingskader publiceren op de website en elk jaar de lijst met partners overmaken aan onder meer het Rekenhof en Audit Vlaanderen.

Bron: Belga