Verslag van de Social Media Day over E-Commerce

FacebookTwitterLinkedIn

Laurence Jacqmain van JP Advocaten gaf op de Social Media Day gisteren een presentatie over online wedstrijden op sociale media. Hoewel ze duidelijk maakte dat zware straffen in dezen nog puur theoretisch zijn, gaf ze toch een aantal aandachtspunten mee. Ten eerste is een eigen wedstrijdreglement van levensbelang. Dit vermijdt verwarring achteraf en geeft de organisator van de wedstrijd een stok achter de deur bij eventuele problemen. Ten tweede moet men goed vertrouwd zijn met de regels van het platform waarop men zijn wedstrijd organiseert.

 

Facebook, bijvoorbeeld, staat wedstrijden grotendeels toe, zolang de deelnemers niet verplicht een bericht moeten sharen om deel te nemen. Twitter daarentegen verbiedt het aanmoedigen van het aanmaken van meerdere accounts, en het verzenden van meerdere retweets van dezelfde wedstrijd per dag. Ten slotte mag een wedstrijd geen loterij zijn, en is één of ander behendigheidscriterium cruciaal.

 

Helena Van Eykeren, alias @imkedielen, kwam aan de hand van twee cases uitleggen hoe e-commerce en social media tot een goed huwelijk kunnen leiden. De twee voorbeelden, LNKnits en Musketon, toonden het belang aan van een sterk merk, een duidelijke bedrijfsvisie waar de klant zich in kan terugvinden, en vooral het belang van ‘personal branding`. Het merk valt bijna samen met de mensen die erachter zitten. De verkoop via social media werkt niet via harde salesboodschappen, maar via die ‘humanization`. Mensen tonen die gepassioneerd met hun project bezig zijn, leidt automatisch tot betere verkoop.

 

Voor een bank is het moeilijk om een sterke aanwezigheid op social media te bewerkstelligen. Stephane Vermeiren van Rabobank zegt dan ook dat de bank zich vooral focust op haar website en blog. In samenwerking met De Standaard hebben zij wel via Facebook een Financiële Kennistest gelanceerd, die een groot succes was, en dan ook meer traffic naar hun website creëerde. De bank streeft bewust geen likes of followers na, maar zoekt haar eigen tone of voice.

 

Snapstore is een online fashion outlet. Zij zijn een closed member site, en komen dus niet in aanmerking voor SEO-optimalisatie. Snapstore heeft door zijn businessmodel twee conversion points: van bezoeker naar member, en van member naar aankoper. Via Facebook probeert het aan member acquisition te doen, legt Jok Junius van Famous Clothes uit. Door ‘custom audiences` selecteren zij zeer nauwkeurig welke boodschappen zij aan welke gebruikers tonen. Hoewel Junius altijd sceptisch is geweest, moet hij toegeven dat Facebook als acquisitiekanaal dicht in de buurt van Google begint te komen.

 

Een andere manier om effectief gebruik te maken van de reclamemogelijkheden die Facebook biedt, is via OpenGraphy. Dankzij hen kun je zeer specifieke audiences gaan selecteren en daar aangepaste reclame voor maken. Antoine Gounel legde uit dat iemand die van de website van Zalando komt en daarna op Facebook gaat, bijvoorbeeld, in zijn newsfeed plots een kortingsaanbod voor die winkel kan tegenkomen. Via custom audiences, een nieuwe functie van Facebook, kun je door een aantal criteria in te vullen heel precies de juiste boodschap bij de juiste mensen brengen.

 

Lien Vanherstraeten ten slotte kwam iets meer vertellen over Pinterest en waarom dat kanaal zo interessant is voor Veritas. 83 procent van de gebruikers zijn vrouwen, de meeste welgesteld en bereid om iets via Pinterest aan te kopen. Door engagement van hun publiek te vragen en hun Pinterest-pagina goed te promoten, ziet Veritas een goede doorstroom naar hun website. Dit is belangrijk, want de ticketwaarde van iemand die van Pinterest komt is hoger dan die van een gewone gebruiker. De keuze van het kanaal kan dus ook cruciaal zijn voor een geslaagde marketingcampagne.