Najaar 2021: Mix van nieuwe programma’s en sterkhouders op Eén en Canvas

FacebookTwitterLinkedIn

Vanaf maandag 30 augustus is de zomer in televisieland voorbij, en dat betekent de start van een pak nieuwe programma’s op Eén en Canvas. De VRT maakte zijn najaarsprogrammatie bekend waarbij werd gekozen voor een combinatie van nieuwe programma’s en sterkhouders.

Nieuw op Eén

In “Onverwacht” duiken Stephanie Planckaert en haar oudste dochter Iluna in de wereld van seksualiteit en zwangerschappen bij tieners. Iluna maakt samen met MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael voor VRT NU ook nog de zesdelige reeks “Meer onverwacht”, waarin ze met enkele jongeren dieper ingaan op thema’s als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting. “Iluna was nieuwsgierig waarom haar mama destijds bepaalde keuzes heeft gemaakt. Het vertrekpunt voor dit programma is dus persoonlijk”, zegt Eén-netmanager Lotte Vermeir daarover.

Fotografe Lieve Blancquaert zoekt in “Let’s talk about sex” uit hoe verschillende culturen omgaan met liefde, relaties, gender en seks. Annemie Struyf maakt de reeks “Draagmoeders”. Daarvoor volgt ze gedurende drie jaar zowel de wensouders als de draagmoeders, op de moeilijke grens tussen wens en werkelijkheid.

Fans van F.C. De Kampioenen kunnen hun hart ophalen bij “Voor altijd kampioen!”, waarin de acteurs, makers en bekende fans terugblikken op het succes van de voorbije 30 jaar.
Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham strijden tegen de beste tijdrijders ter wereld en vooral tegen zichzelf in “De tijd van ons leven”. Ook Saartje Vandendriessche gaat een opvallende uitdaging aan. Ze gaat drie weken lang survivallen met werkelijk niets op zak en verlegt zo haar grenzen voor “Saar in het bos”.

Maar er is ook ruimte voor Vlaamse Fictie. Op zondag 12 september start “Onder vuur”, met onder meer Louis Talpe, over brandweerkorps Post Oosteroever in Oostende. Later dit najaar keert Tom Waes terug in het derde seizoen van “Undercover”. Veerle Baetens schittert in de Frans-Vlaamse coproductie “Cheyenne & Lola”.

In de categorie reality biedt “Het hoogste bod” een blik achter de schermen van veilinghuizen. “De noodcentrale Amerika” toont het wel en wee bij de callcenters van de hulpdiensten in de VS.

Terug van weggeweest op Eén

Op maandag 30 augustus start het 27e seizoen van “Thuis”, goed voor opnieuw ruim 200 afleveringen. Wim Lybaert trekt erop uit met zijn “Columbus”, voor het eerst op zondagavond. Eric Goens ontvangt zeven gasten in “Het huis”, waaronder zijn Ingeborg en Marco Borsato. Na zijn toeristische rondreis door Vlaanderen ontdekt Tom Waes onbekend terrein bij onze noorderburen voor “Reizen Waes Nederland”. Een dubbele dosis Philippe Geubels, met het panelprogramma “Is er een dokter in de zaal?” en de langverwachte tweede reeks van “Taboe”.

Humor zit er in het vijfde seizoen van “Loslopend wild”, waarin nieuwe castleden Joke Emmers en Erhan Demirci hun opwachting maken. Siska Schoeters stelt voor de tweede reeks van “Durf te vragen” in geheel eigen stijl opmerkelijke vragen aan onder meer doven, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en mensen die in de pornowereld werken. Ook Thomas Vanderveken is in twee programma’s te zien dit najaar: hij geeft opnieuw een jaarloon weg in “1 jaar gratis”, en samen met Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren is hij opnieuw een van de “Factcheckers” van dienst. Kamal Kharmach schiet opnieuw verlieslatende bedrijven te hulp in “Andermans zaken”.

Romantische zielen mogen zich verheugen op een nieuw seizoen van “First dates”, specifiek voor Vlaamse jongeren tussen 16 en 18 jaar. In een maand tijd hebben maar liefst 1.200 tieners zich ingeschreven voor deze “First dates teens”. “Dit programma was eigenlijk puur bedoeld voor VRT NU, maar zal ook op Eén te zien zijn”, klinkt het bij de openbare omroep. De verbouw- en verhuisavonturen van de familie Planckaert bieden stof voor een nieuwe “Château Planckaert”. Opvallend: de verhalen van de kleinkinderen van de familie zijn te volgen in “De Planckies” op Ketnet.

Het is exact 25 jaar geleden dat de zaak-Dutroux België op zijn kop zette. Voor de docureeks “De witte mars” (werktitel) slaan het archief van de VRT en de RTBF voor het eerst de handen in elkaar, om dit verhaal te reconstrueren. Vanaf september is reportageprogramma “Pano” terug met onderzoeksjournalistiek rond maatschappelijke thema’s. In “Spoed 24/7” komen nieuwe verhalen van patiënten, artsen en verpleegkundigen in het UZ Gent aan bod. Laura Govaerts, Soe Nsuki en Maureen Vanherberghen nemen de kijkers mee om “Vlaanderen vakantieland” te beleven. “Iedereen beroemd” begint aan zijn tiende seizoen. Verder blijft Jeroen Meus op weekdagen onze “Dagelijkse Kost” verzorgen, Ben Crabbé “Blokken” en voor de dagelijkse portie actualiteit is er “Het journaal”.

Wat brengt het najaar op Canvas?

“Terzake” en “De afspraak” zijn terug op volle kracht vanaf maandag 30 augustus. Ook “Extra time” geeft dan de aftrap voor een nieuw seizoen. “De ideale wereld” is er terug vanaf dinsdag 7 september. Op vrijdag is er “De afspraak op vrijdag”. “Kinderen van de migratie” vertelt voor het eerst op televisie het volledige verhaal van de arbeidsmigratie naar ons land sinds de Tweede Wereldoorlog.

In “Het leven in kleur” peilt Karine Claassen naar discriminatie en racisme in ons onderwijs, justitie, media, en in ons allemaal. Voormalig VTM-weervrouw Jill Peeters heeft het in “Wat houdt ons tegen?” over de oorzaken van de klimaatverandering, wat we eraan kunnen doen en wat ons daarbij tegenhoudt. In “Op slot” onderzoekt journalist Michael Van Droogenbroeck de gevolgen van de coronacrisis voor onze economie.

Voor sportliefhebbers is er “Het Scheldepeloton”, dat het verhaal vertelt van vijf jonge wielrenners die het willen maken als prof, geïnspireerd door het boek “De Val” van Matthias M.R. Declercq. Journalist Lieven Van Gils is de vertelstem, en deed de interviews voor de reeks. “De prijs van de winnaar” toont de keerzijde van het leven van topsporters en de impact van een topsportleven op hun mentale welzijn. Voormalig topjudoka Ann Simons is de vertelstem, en deelt haar eigen ervaringen en die van 19 andere topsporters.

“Winteruur” waarin Wim Helsen de favoriete teksten van gasten als Bent Van Looy bespreekt, is ook opnieuw geprogrammeerd. Thomas Vanderveken maakt een nieuwe reeks van “Alleen Elvis blijft bestaan”, met onder meer auteur Stefaan Hertmans en acteur, komiek en schrijver Stephen Fry. In “De Toots Sessies” krijgen Vlaamse artiesten een podium en een duwtje in de rug.

Liefhebbers van buitenlandse fictiereeksen krijgen op Canvas de intrigerende en experimentele Amerikaanse reeks “The interrogation” te zien. Ook de Britse misdaadreeks “Vigil” wordt uitgezonden, en de Noorse reeks “Outlier”, net als vervolgreeksen van “Killing Eve” (reeks 3),“Exit” (reeks 2) en “The Handmaid’s Tale” (reeks 4). Ook enkele internationale topfilms staan geprogrammeerd, zoals het Koreaanse prijsbeest “Parasite” van Boon Joon Hoo (goed voor vier Oscars, de Gouden Palm en twee Bafta’s).

Voor de liefhebbers van documentaires: er is begin september veel aandacht voor de 20e verjaardag van 9/11. Daarnaast zijn er reeksen over het Joegoslavië-tribunaal (“A war on trial”) en de geschiedenis van Afghanistan (“The wounded land”) en Vlaamse primeurs, zoals de nieuwe HBO-documentaire over Tina Turner.

VRT NU

Wat met VRT NU? Het digitale kijkplatform van de VRT was in de eerste helft van 2021 goed voor 91 miljoen videostarts, 36% meer dan in recordjaar 2020. VRT NU wordt steeds belangrijker. 35% van de kijkers is jonger dan 35 jaar. Er worden nog steeds integrale fictiereeksen op aangeboden, vanaf de eerste dag dat ze starten op antenne.

Maar er komt ook meer audio op VRT NU, in de vorm van podcastreeksen die nu al door de verschillende VRT-netten worden gemaakt. Nieuw zijn enkele “webonly” reeksen, specifiek voor VRT NU gemaakt op maat van jongeren, zoals de reeks van Iluna en Seksuolotte of de comedyreeks “Match”, waarin videomaker Average Rob zijn acteerdebuut maakt.

“Vanaf september zullen gebruikers van Android-TV ook een zogenoemde “First Screen App” kunnen gebruiken. Zoals je rechtstreeks naar Netflix kan doorklikken, zal je dat ook naar VRT NU kunnen doen. Die applicatie wordt later uitgerold over de andere systemen, om het gebruiksgemak bij kijkers te vergroten”, aldus Lotte Vermeir.

De volledige najaarsprogrammatie van Eén en Canvas kan u hier bekijken.