Minister van Media Benjamin Dalle investeert in video-op-aanvraagplatform van de Vlaamse themazenders

FacebookTwitterLinkedIn

De Vlaamse themazenders Dobbit TV, Eclips TV, MENT, Plattelands TV en het productiehuis Arendsoog lanceren in 2023 een nieuw video-op-aanvraagplatform (VOD, video on demand) onder de naam Themax. De Vlaamse Overheid trekt 200.000 euro uit voor de bouw van het platform.

Themax wordt een VOD-platform waarbij kijkers gratis programma’s kunnen bekijken van een diversiteit aan themazenders. Andy Noyez van Dobbit TV: “Bij Themax zal men vrij kunnen rondsnuisteren in een ruime catalogus aan programma’s over de meest uiteenlopende thema’s zoals bouwen of verbouwen, countrylife, cultuur en muziek, nostalgische series en sport. Ook de achterliggende sectoren zoals de bouw, landbouw of de Vlaamse showbizz zullen er naar het grote publiek toe kunnen communiceren”.

De Vlaamse overheid maakt 200.000 euro vrij voor Themax. Vlaams mediaminister Benjamin Dalle: “De themazenders zijn een belangrijke schakel in het diverse Vlaamse medialandschap, die een zeer specifieke doelgroep bedienen. Ze moeten relevant kunnen blijven in een medialandschap dat sterk evolueert. Een louter lineair tv-kanaal zal daarvoor niet meer volstaan, ze zullen nog veel meer moeten inzetten op een crossmediale strategie”.

Het nieuwe platform zet inderdaad een booster op de crossmediale strategie van de themazenders. Diederik De Clerq van Plattelands TV: “De door het CIM gemeten themazenders konden in tien jaar tijd hun marktaandeel meer dan vervijfvoudigen en onze lineaire zenders zijn nog steeds succesvol. Allemaal samen bereiken de zenders van de initiatiefnemers volgens het CIM 3,1 miljoen Vlamingen per maand. Maar ook onze kijkers willen meer kunnen kijken op eigen tempo en daar bieden we met Themax de mogelijkheid toe”.

Themax heeft de ambitie het vierde grootste Vlaamse gratis omroepplatform te worden (Broadcaster Video On Demand, BVOD, naast VRT MAX, VTM GO en GoPlay). Marc Hallez van MENT: “We staan ervoor open dat andere Vlaamse omroepen en uitgevers zich bij ons aansluiten. We willen dat de Vlamingen bij ons ’the best of the rest’ van het Vlaamse aanbod vindt. We streven naar een aangename kruisbestuiving tussen de diverse thema’s”.

Themax is gratis en zal gefinancierd worden met inkomsten uit reclame. Voor het opzetten van de reclamewerving doen de themazenders beroep op een in de reclamewereld zeer vertrouwd gezicht: Birgitta De Smet. Zij was eerder commercieel directeur van SBS (nu Play Media) en stichter en CEO van Transfer, de reclameregie voor themazenders die ze uitbouwde tot een succes en verkocht aan de Amerikaanse mediagroep FOX (door de verkoop van FOX aan Disney werd Transfer eigendom van Disney).

Birgitta De Smet: “Dat het bundelen van het aanbod van themazenders succes kan vinden op de reclamemarkt is bewezen. Nieuw voor het platform geproduceerde programma’s en de hoge budgetten die onderling zijn afgesproken voor cross-promotie maken dat deze zenders ook in streaming een sterke marktpositie zullen kunnen uitbouwen. Ik kijk ernaar uit om deze kwalitatieve en veilige contexten te kunnen aanbieden aan de adverteerders”.

Themax zal vanaf het najaar online beschikbaar zijn en via een mobiele app. Een uitbreiding van de verspreiding via andere digitale platformen staat voor 2024 op de agenda.