Meer dan 160 bedrijven en koepels kaarten oneerlijke concurrentie Google aan bij eurocommissaris

FacebookTwitterLinkedIn

Meer dan 160 technologiebedrijven en sectorfederaties hebben donderdag een brief gestuurd aan eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager om Google aan te kaarten. Ze verwijten de Amerikaanse internetreus zich aan oneerlijke concurrentie te bezondigen. Google maakt volgens de ondertekenaars misbruik van zijn dominante marktpositie. Google reserveert immers de beste plaatsjes bij de resultaten van een zoekopdracht voor eigen diensten, zo hekelen ze. De Commissie moet daarom de beslissing uit 2017 uitvoeren.

Onder meer websites die actief zijn rond het vergelijken van diensten of reizen binden de kat de bel aan, net als jobwebsites en uitgevers, bijvoorbeeld LaPresse.be. Ook We Media ondertekende de brief, net als allerhande Europese koepelorganisaties die in ons land gevestigd zijn. Ook bedrijven als Yelp, Expedia, Trivago of Stepstone ondertekenden de oproep.

In de brief kaarten ze aan dat Google laat op de markt kwam in hun sectoren, maar dat het bedrijf uit Mountain View op heel korte tijd een dominante marktpositie verworven had. En Google heeft als geen ander toegang tot gegevens en inhoud om de concurrentie aan te gaan, ten koste van andere spelers. Google bereikte zijn marktpositie niet dankzij de eigen verdiensten, maar door het voortrekken van de eigen diensten bij het weergeven van resultaten van de populaire zoekrobot.

De ondertekenaars van de brief vinden dat de beslissing van de Europese Commissie in 2017 aantoont dat er sprake is van misbruik van de dominante marktpositie. Google kreeg toen het verbod om eigen diensten te promoten bij de algemene zoekresultaten. Volgens de ondertekenaars is er drie jaar later echter geen merkbaar verschil waar te nemen. De Commissie moet volgens hen de beslissing van 2017 uitvoeren.

Bron: Belga.