Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen

FacebookTwitterLinkedIn

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en het Fins Instituut in Londen publiceerden dit voorjaar het rapport Vluchtelingen en asielzoekers in dagbladen. Het rapport verscheen eerder al in zijn geheel in het Fins en Engels. Nu is ook een samenvatting beschikbaar in het Frans en Nederlands.

 

Op dit moment zijn wereldwijd 59,5 miljoen mensen op de vlucht. Vorig jaar werden in Europa meer dan één miljoen asielaanvragen ingediend. De situatie heeft uitzonderlijke proporties aangenomen en veel aandacht gekregen in de Europese dagbladen. Een van de doelstellingen van het rapport is het aanzwengelen van een discussie over de rol van de media in de beeldvorming rond deze huidige humanitaire crisis.

 

Het rapport analyseert hoe enkele Europese kranten omgingen met de huidige ‘vluchtelingencrisis`, en stelt de vraag wiens crisis daarmee eigenlijk bedoeld wordt. De analyse richt zich op Le Soir en De Morgen uit België, Helsingin Sanomat en Aamulehti uit Finland en The Guardian en The Times uit het Verenigd Koninkrijk. Het onderzochte materiaal is afkomstig uit januari 2016.

 

Het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux organiseert een discussiebijeenkomst rond de bevindingen van het rapport. De bijeenkomst heeft plaats op 15 juni in het Europees Parlement, in het bijzijn van Europarlementariër Heidi Hautala. Het rapport zal worden gepresenteerd door Annukka Vähäsöyrinki, projectcoördinator van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, en Johanna Sumuvuori, hoofd van het maatschappelijk programma van het Fins Instituut in Londen. Gastsprekers op deze bijeenkomst zijn Reijo Kemppinen (directeur-generaal voor Communicatie en Documentbeheer bij de Raad van de Europese Unie) en Pieter Knapen (secretaris-generaal van de Raad voor de Journalistiek). De bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden.