Seen from Space: UK Profit Ability 2

FacebookTwitterLinkedIn

Onlangs verscheen in het Verenigd Koninkrijk “een recente, brede studie naar de effectiviteit van reclame die bewijst dat reclame een groeifactor is voor de bedrijfseconomie en dat alle vormen van reclame lonen, vooral wanneer hun langetermijneffecten worden gemeten”. Aldus de manier waarop Thinkbox, de Britse instantie die commerciële TV promoot, de tweede editie presenteert van een onderzoek dat zeven jaar geleden al eens hetzelfde onderwerp behandelde.

De huidige versie brengt verschillende partners, bureaus, auditeurs en specialisten samen. Ze overloopt tien productsectoren, 141 merken en niet minder dan £1,8 miljard aan reclame-uitgaven. De gebruikte econometrische benadering isoleert de ‘business’ effecten door ze zowel op de zeer korte termijn (de huidige week) als op de langere termijn (tot twee jaar) te bestuderen. De huidige beschikbare resultaten vergelijken het aandeel van elke belangrijke mediacategorie in de totale investering en het aandeel ervan in de drie ROI-termijnen: binnen de week, binnen het kwartaal (week 1 tot 13), na het kwartaal en tot twee jaar, alsook over de hele periode.

Volgens de auteurs van het onderzoek levert één pond die geïnvesteerd wordt in betaalde reclame meer dan vier pond (4,11) winst op, waarvan minder dan de helft (1,87) op korte termijn. Daarom is de berekening die rekening houdt met vertraagde effecten belangrijk. Alle bestudeerde media tonen een positief rendement, maar dit kan variëren van 2,34 (online display) tot 6,36 (pers) per geïnvesteerd pond.

Onze grafieken illustreren het aandeel van elk medium in de initiële investering en vervolgens het aandeel in elk van periodes. Op zeer korte termijn (één week) wint het kopen van betaalde zoekwoorden het van de rest, met meer dan 30% van de totale ROI, gevolgd door televisie met 20% en ‘paid social’ met 15%. Televisie verbetert het rendement van reclame echter aanzienlijk wanneer rekening wordt gehouden met effecten op de langere termijn: bijna 56% van de effecten op de lange termijn is toe te schrijven aan televisie.

Het is niet de eerste keer dat een econometrische studie een sterk multiplicator-effect van de lange termijn op de korte termijn vaststelt in het geval van televisiereclame, en ‘Profit Ability 2’ is geen uitzondering. Maar een andere indicator onthult een realiteit die misschien minder voor de hand ligt: televisie is inderdaad het medium dat het meest bijdraagt aan de totale groei, maar het is ook het medium waarin het meest geïnvesteerd wordt. Met 35% van het totaal ligt het ver voor op paid search met 19% en paid social met 13%.

Als we nu kijken naar de verhouding tussen gegenereerde winst en investering, dan heeft televisie een zeer positieve verhouding: 133. Positief maar niet de meest positieve: op dit vlak, en dit is ook een belangrijke les uit de studie, levert de pers die goed is voor 3,3% van het totaal, 4,8% van de winst, d.w.z. een index van 145, de beste van de 10 bestudeerde communicatiekanalen. Audio heeft ook een positieve verhouding (6,9 vs 6,2, index 111), maar de indexen zijn min of meer licht negatief.

De drie media die eruit springen zijn ofwel traditioneel (pers en televisie) of hybride (aangezien ‘audio’ kan worden opgevat als een combinatie van radio en online audio). We zouden dit soort oefeningen graag in ons eigen land doen.SeenFromSpace

Redactie: MM.