De publicatie van de vaak schitterende resultaten van de grote platformen voor 2023 benadrukte wat L’Echo ‘de Spotify-paradox’ noemde: meer dan 600 miljoen gebruikers wereldwijd… en een half miljard euro verlies vorig jaar.
Hetzelfde artikel wees erop dat het platform zijn gratis gebruikers moet overtuigen om over te stappen op premium, wat lucratiever is voor het platform dan advertentie-inkomsten.
Tegenover het geheel van zijn activiteiten bedraagt het percentage betalende gebruikers van Spotify 39%.
Als we de laatste gegevens van Audio Time mogen geloven, is de situatie voor Belgische gebruikers heel anders: voor de laatste onderzoeksperiode (oktober-november 2023) zegde niet minder dan 62% van de Spotify-gebruikers te betalen voor de dienst. Dat percentage verschilt niet fundamenteel van de vorige edities.
Zoals in het verleden zijn Frans- en Nederlandstaligen in dit opzicht redelijk gelijk, met respectievelijk 63 en 60% ‘premium’ consumenten. Jongvolwassenen zijn het meest geneigd om te betalen voor de streamingdiensten van het Zweedse platform, met een aandeel van 73%. De betalende diensten van Spotify zijn ook selectiever op de beroepsbevolking en de gegoedere sociale groepen.
Als we alleen kijken naar de Spotify-gebruikers, varieert het luistergedrag aanzienlijk afhankelijk van het feit of het al dan niet gaat om premium gebruikers: de eerste groep luistert meer dan twee uur per dag, terwijl de laatste groep genoegen neemt met ongeveer de helft van die luistertijd. Kortom, wie betaalt wil ervan genieten.
Over de reclame-inkomsten van het platform in België, zijn er weinig precieze cijfers. World Advertising Research schat de omzet van audiostreaming op € 62 miljoen in België, of 2% van de totale mediabestedingen in 2023. Natuurlijk geldt deze schatting voor alle streamingspelers, niet alleen voor Spotify. Maar we weten ook dat Spotify volgens de gegevens van Audio Time de populairste dienst is in ons land.
Wat er ook van zij, zoals gezegd is reclame niet het hoofddoel van Spotify: zoals voor de meeste publishers over de hele wereld, van Netflix en Disney+ tot de New York Times, zijn inkomsten die rechtstreeks door gebruikers worden gegenereerd nu het hoofddoel. En in dat opzicht is België blijkbaar een goede klant voor het Zweedse platform.
Redactie: MM.