Seen from Space: FM uitschakelen in Vlaanderen? Zo snel gaat dat niet!

FacebookTwitterLinkedIn

Het enthousiasme was groot bij de publicatie van de laatste digitale radiobarometer in Vlaanderen. Is het einde van FM nabij in Vlaanderen?

De fascinatie van de Vlaamse overheid voor technologie doet denken aan de wijze woorden van onderzoeker Dominique Wolton: technische vooruitgang op het gebied van communicatie wordt vaak gezien als een verbetering, of zelfs een revolutie, totdat blijkt dat de innovatie niet de wonderbaarlijke oplossingen biedt die ze beloofde.

Ook pragmatisch lijkt het loslaten van FM erg voorbarig, zelfs in Vlaanderen. Ter illustratie halen we er gegevens bij die weliswaar een jaar oud zijn, maar dus niet uit de vorige eeuw komen. Meer bepaald de CIM Establishment Survey (uitgevoerd van 01/09/2022 tot 31/03/2023) die de respondenten vraagt naar de devices die ze de afgelopen maanden gebruikt hebben om naar radio (en audio) te luisteren.

We hebben de gegevens gefilterd voor de leeftijdsgroep van 12 tot 74 jaar, zodat ze kunnen worden vergeleken met de data uit de studie CIM Audio Time (10/10/2022 – 12/12/2022). Zo hebben we zowel de penetratie van de verschillende devices als hun gemiddelde gebruiksduur. We hebben ook het gemiddelde aantal gebruikte luisterdevices berekend.

Hieruit blijkt dat de meer bescheiden consumptiewijzen (luisteren via online aggregators of via radiosites of -apps) aanvullende middelen zijn die naast heel wat andere worden gebruikt (gemiddeld ongeveer drie).

FM-luisteraars daarentegen luisteren via veel minder verschillende devices, met een gemiddelde van minder dan twee. Exclusief digitale luisteraars doen dat op een zeer beperkt aantal manieren: gemiddeld 1,3, maar ze zijn ook met relatief weinig (respectievelijk met 19% en 12% in het noorden en zuiden van het land).

In termen van luistertijd heeft FM nog steeds een zeer dominante positie, ruim voor DAB+ en aanzienlijk voor alle digitale luistermodi.

Goed, deze gegevens zijn niet in lijn met de IPSOS-enquête over digitale radio in Vlaanderen (field in september-oktober 2023) en het zal interessant zijn om de resultaten van de volgende Audio Time te vergelijken met de stand van zaken tijdens het laatste kwartaal van 2023 voor Vlaanderen.

Een grote ommekeer zou echter verrassend zijn: zelfs in Vlaanderen zijn er zoveel FM-ontvangers dat het nog vele jaren zal duren voor ze worden afgedankt, wat er ook beweerd mag worden over de verbetering die de digitalisering van de ether met zich meebrengt.

https://www.space.be/img/upload/6087d1bf1d36ec20175d701c6ad305c2.jpeg

Redactie: MM.