Seen from Space: DAB+ groeit, maar is nog steeds in de minderheid

FacebookTwitterLinkedIn

Sinds 2020 bevat de vragenlijst voor de CIM Radio Audience Measurement (RAM) studie een reeks gegevens over gebruikelijk luistergedrag. Een van de aspecten die aan bod komen in deze weliswaar zeer algemene vraag “Heeft u de afgelopen maanden geluisterd naar…” heeft betrekking op de bronnen die worden gebruikt om naar de radio te luisteren.

Wat live luisteren betreft, omvat de vragenlijst de klassieke FM- en DAB+-systemen, alsook het internet (inclusief via aggregators zoals Radioplayer.be) en televisie gebruikt als radio-ontvanger.

Vergeleken met de eerste metingen op deze manier, zien we een daling in de klassieke luisterwijze via FM. Een daling, geen instorting: FM blijft (veruit) de meest geciteerde luistermodus. Het heeft ongeveer een kwart van zijn penetratie verloren in Vlaanderen sinds de eerste meting, en tegelijkertijd is het met ongeveer 14% gedaald bij de Franstaligen, maar het blijft met stip de grootste luisterwijze.

DAB+ zit al veel langer in de lift in Vlaanderen, dat in dit opzicht ver voor ligt op het zuiden van het land. Maar aan beide kanten is het groeitempo zeer stabiel. Het moet gezegd dat de Europese verplichting om sinds 2021 DAB-radio’s in nieuwe auto’s te installeren zeker een grote hulp is.

Andere manieren van consumptie – televisie en internet – vertonen een relatieve stabiliteit in de tijd, ook al vertraagt ‘radio via tv’ een beetje bij Franstaligen. Aggregatoren blijven een nicheoptie. Natuurlijk zeggen deze zeer algemene gegevens niets over de gebruiksfrequentie van de verschillende audio-opties, of de tijd die aan elke optie wordt besteed.

Dit laatste is de taak van een studie zoals Audio Time, die in 2022 aantoonde dat in Vlaanderen FM nog steeds goed is voor 54% van de live luistertijd, tegenover 25% voor DAB+, op ruime afstand gevolgd door de andere media. Aan Franstalige kant was, opnieuw volgens Audio Time, de dominantie van FM in termen van luistervolume nog duidelijker: 60% van de tijd besteed aan live radio, tegenover 16% voor DAB+ en 12% voor radio via televisie.

Wat wordt gemeten door de CIM RAM, is meer een kwestie van naambekendheid. Maar deze regelmatige meting biedt interessante mogelijkheden om de geschiedenis te analyseren en vast te stellen wat verandert en wat niet. In dit opzicht is de veerkracht van FM heel opmerkelijk. DAB+ boekt zeker gestage vooruitgang, maar digitale radio is nog steeds erg in de minderheid.

https://www.space.be/img/upload/5010f53e152d5bafc37aeb845b0302f1.jpeg

Redactie: MM.