Seen from Space: Covid-19 online, soms verrassend

FacebookTwitterLinkedIn

Een ommetje via Google Trends leert dat de frequentie van de zoekterm ‘coronavirus’ de laatste week van februari pijlsnel omhoog ging en sindsdien is blijven stijgen. Dit resultaat lag in de lijn der verwachtingen. Minder voorspelbaar was dat de zoekterm veel vaker gebruikt wordt in Franstalig België dan in Vlaanderen (+72%).

Het internetgebruik binnen het CIM-universum (dus zonder de GAFA) ziet zijn volume en penetratie licht, maar niet spectaculair, stijgen. Binnen deze perimeter zien de verschillende nieuwssites hun gebruik toenemen, maar ook hier is een verschil merkbaar tussen noord en zuid.

Zo werd de piek binnen de eerste 70 dagen van 2020 bereikt op zondag 9 februari. Op dat moment was het coronavirus echter een minder concrete bedreiging dan begin maart. Wat toen wel zeer concreet was, was het stormweer dat Ciara met zich meebracht. Ook in het zuiden van het land werden de nieuwssites druk bezocht op 9 februari, maar de bezoekersaantallen gingen pas echt omhoog de laatste dagen van februari en overstegen de niveaus die ten tijde van Ciara gehaald werden.

In termen van ‘real users’ op de verschillende geanalyseerde sites namen de aantallen begin maart in het algemeen toe. Er was een stijging van 27% ten opzichte van het gemiddelde van februari in het noorden en tot 38% in het zuiden. Ook de consumptie van economisch nieuws in De Tijd en L’Echo steeg aanzienlijk. Dat kan te verklaren zijn door de slechte beursprestaties. Nu de pandemie in ons land om zich heen grijpt, zal de oververhitting op de nieuwssites wellicht nog oplopen. Wat dat betreft, zijn de reacties van de Belgen voorspelbaar. Er heerst een grote honger naar real time nieuws, met een grote voorkeur voor waarheidsgetrouwe, op een journalistieke manier behandelde informatie, los van de verrassende verschillen tussen noord en zuid.

Redactie: MM.