Seen from Space: CIM RAM, nog steeds FM

FacebookTwitterLinkedIn

In 2020 werd in de studie CIM Radio Audience Measurement (RAM) een reeks vragen geïntroduceerd over audiogewoonten. Zij vormen nu een dataset waaruit geen revolutionaire evoluties blijken, maar die wel op beperkte verschuivingen wijzen.

Een tiental audiobronnen wordt geanalyseerd aan de hand van een vraag die eigenlijk heel algemeen is: “Heeft u de afgelopen maanden geluisterd naar…”, en dan de klassieke suggesties: FM, DAB+, internet (ook via aggregatoren zoals Radioplayer.be) of live beluisterde televisieprogramma’s, maar ook time-shifted listening. “Total audio” omvat ook de verschillende muziekopties: offline, audio streaming (Spotify en co) of via videoplatforms zoals YouTube. Plus originele podcasts (impliciet in tegenstelling tot replay podcasts, die onder ‘uitgestelde radio’ zouden moeten vallen.

In vergelijking met de eerste metingen zien we een daling bij de klassieke optie van het luisteren naar FM-radio. Een daling, maar geen instorting: ‘good old’ FM is nog steeds de (veruit) meest geciteerde luistermodus. Ter vergelijking: DAB+ groeit gestaag, maar betreft nog steeds een minderheid van luisteraars, vooral bij de Franstaligen. A la carte muziekconsumptie, via een gespecialiseerde streamingaanbieder of via een videoplatform, komen net na FM met omgekeerde posities als we Noord en Zuid vergelijken, maar hun penetratie is aanzienlijk hoger bij Franstaligen. Podcasting groeit – zoals verwacht – maar blijft beperkt. Luisteren via aggregators lijkt niet echt van de grond te komen, net als luisteren via internet.

Ter herinnering: deze zeer algemene gegevens zeggen niets over de gebruiksfrequentie van de verschillende audio-opties, noch over de tijd die aan elke optie wordt besteed (dat is de taak van een studie als “Audio Time”). Wat hier wordt gemeten is eerder awareness. Met interessante mogelijkheden om de geschiedenis te analyseren en vast te stellen wat verandert of niet verandert. In dit opzicht blijkt FM verbazend sterk stand te houden tegenover de technologische vooruitgang, met name belichaamd door DAB+.

Redactie: MM.