Seen from Space: Binge watching neemt toe en verandert

FacebookTwitterLinkedIn

Eén Belg op drie doet geregeld aan binge watching. Het is dan ook geen nieuw fenomeen. Als we terugdenken aan de jaren ’80, was een VHS-box of drie afleveringen van Desperate Housewifes achter elkaar uitkijken op een grote zender, ook al een vorm van binge watching. De huidige technologie en de bijhorende diensten hebben het verschijnsel nog versterkt, door de series veel makkelijker beschikbaar te maken.

In de laatste versie van de Establishment Survey van het CIM stijgt het percentage binge watchers (in de studie zijn dat respondenten die minstens drie episodes van dezelfde serie bekeken hebben op dezelfde dag). De stijging wordt geboost door een sterke stijging bij de 35-54-jarigen. Binnen die groep verklaart 40% te binge watchen. Bij de jongeren (12-34) is dat zelfs bijna 60%. Gezien over drie jaar schommelt het cijfer, maar neemt het niet spectaculair toe. Wat wel sterk evolueert, is de herkomst van de series.

Tot dusver werden series vooral gebinged via geprogrammeerde opnames met de set-top box, dus series van de zenders zelf. Volgens de laatste cijfers zijn het vooral series van betalende streamingdiensten (zoals Netflix) die doorbreken: in het noorden bijna evenveel als series van de zenders, in het zuiden is het zelfs de meest bekeken soort series. Bij de 12-34-jarigen is het met ruime voorsprong nummer één in beide regio’s. Dat is een opmerkelijke mutatie: niet alleen omdat het een keerpunt is, maar ook omdat de evolutie heel snel gegaan is.

In twee jaar tijd is de betalende streaming op de 12-plussers van 22% naar 33% geëvolueerd in het noorden en van 17% naar 32% in het zuiden. De sites en apps van de televisiezenders zijn de enige andere post die stijgt. Het aandeel van VOD (video-on-demand) vanwege de telecomoperatoren blijft stabiel maar bescheiden, het is nooit echt van de grond gekomen. De toename van betalende streaming gaat in feite ten koste van de ‘opnames’, downloads of niet-betalende streaming (al dan niet legaal), en de analoge dragers zoals BluRay en DVD.

Redactie: MM.