Seen from Space: 2022, almaar digitaler

FacebookTwitterLinkedIn

Binnenkort een nieuw jaar. Traditioneel waagt zowat iedereen zich dan aan voorspellingen voor de komende twaalf maanden. Zo ook het World Advertising Research Centre (WARC) dat naar eigen zeggen 1.500 marketeers over de hele wereld ondervroeg.

Wat naar voren komt zijn voornemens die waarschijnlijk niet alle uitgevers zullen bevallen. Er is immers een duidelijke breuklijn tussen “on” en “off”, met sponsoring als scheidslijn. Online video en sociale media voeren de rangschikking van de groei-intenties aan. Alleen digitale display haalt de kaap van de helft van de groei-intenties niet, maar toch is de situatie van dit kanaal benijdenswaardiger dan die van sommige andere.

Twee dingen vallen op. Ten eerste is deze rangschikking grotendeels omgekeerd aan diegene die uit onze studie van de reclame-aandacht naar voren kwam. Daarin zijn de offline media (met bioscoop en print op kop) de aandachtskampioenen, terwijl online media (met uitzondering van VOD van lokale omroepen) onderaan staan. Wat dat betreft, toonde onze Alpha-enquête precies hetzelfde als wat andere soortgelijke studies die elders zijn uitgevoerd, suggereren.

De tweede kwestie betreft de aard van wat wordt gemeten: intenties. Zullen ze ook echt werkelijkheid worden? Dezelfde enquête over de investeringsintenties voor 2021 bracht min of meer dezelfde tendensen aan het licht. En toch is iedereen het erover eens dat 2021 een geweldig jaar was voor televisiereclame: in België, waar de Nederlandstalige zenders uitverkocht waren, maar ook in het buitenland. Wist je nog dat vorig jaar slechts 19% van de door WARC ondervraagde respondenten een verhoging van hun tv-investeringen aankondigde? Voor 2022 is dat 18%. Afspraak volgend jaar om te zien wat ervan aan is.

Redactie: MM.