DPG Media Beats Survey: Videoconsumptie in een divers en hybride landschap

FacebookTwitterLinkedIn

Ook al spant digitale televisie nog steeds de kroon qua bereik en volume, één ding is duidelijk: het Belgische videolandschap is diverser en meer hybride dan ooit met videoconsumptie op tal van platformen en devices. Video kijken kan je nog onmogelijk over één kam scheren. Daarom onderzochten wij in welke mate onze nieuwe videorealiteit beïnvloedt hoe, met wie, waar en wat we kijken. Als kers op de taart keken we ook naar het potentieel in (Nederlandstalig) België van SVOD-formules met reclame.

We vroegen 2000 Nederlandstalige Belgen tussen 18 en 54 jaar naar hun consumptiegedrag voor lineaire tv, uitgestelde tv, BVOD, YouTube, video op sociale media en video op nieuwssites/apps, zowel op smartphone als televisietoestellen. De resultaten bevestigen dat videoconsumptie erg divers is geworden.

Het eerste scherm: walhalla voor kwalitatieve content, coviewing en lean back kijken at home

Thuis consumeren we het vaakst video en het is de belangrijkste kijklocatie voor alle onderzochte videoplatformen en -devices. Hier zien we wel een duidelijke impact van het device: de smartphone faciliteert buitenshuis kijken. Een televisiescherm past nu eenmaal iets moeilijker in je zak of tas. Lineaire en uitgestelde tv blijven wel de ultieme thuisplatformen.

Coviewing is duidelijk de grote sterkte van lineaire/uitgestelde TV. TV blijft met uitstek het platform om samen videocontent te consumeren. Het device speelt hier een prominente rol: coviewing is beduidend groter op BVOD en YouTube wanneer we de content op een televisiescherm consumeren. BVOD op TV benadert zelfs hun ‘klassiekere’ broertjes wat betreft coviewing. Interessante materie voor adverteerders en mediaplanners, aangezien je op deze platformen doorgaans betaalt voor uitgeleverde impressies of views.

Dezelfde trend zien we bij de kijkstijl: lean back viewing, gunstig voor reclame-aandacht en -impact, is het grootst bij lineaire/uitgestelde TV en BVOD. We zien wel duidelijk meer lean forward viewing wanneer BVOD en YouTube geconsumeerd worden op mobile. Het televisiescherm stimuleert dan weer lean back viewing. Niet onbelangrijk: ook voor video’s op sociale media en nieuwsplatformen is het aandeel lean back kijken niet verwaarloosbaar. Puur lean forward kijken is dus een fabeltje, maar je ziet wel duidelijk welke platformen en devices het minder relaxte lean forward kijken stimuleren.

Of we long en/of short form content consumeren wordt wel voornamelijk bepaald door het videoplatform. Televisie en BVOD zijn de long form platformen bij uitstek. Bij YouTube is er beduidend meer plaats voor short form content. De devicekeuze beïnvloedt de contentconsumptie wel lichtjes: YouTube is lichtjes meer long form minded op een televisiescherm, terwijl BVOD op smartphone de consumptie van snackable content consumeert. Social en News video werden niet bevraagd, maar we mogen ervan uitgaan dat hier bijna uitsluitend short form content geconsumeerd wordt. Het lijkt wel duidelijk dat de extra kijkmogelijkheden naast lineaire tv goed beantwoorden aan de behoeftes van de kijker.

SVOD maakte geen deel uit van de bovenstaande consumptiesurvey, maar zal qua kijkstijl vermoedelijk de trend van BVOD en TV volgen.

SVOD met ads (HVOD): een potentieel bereik van 30% en selectief op mannen en 18-34j

Niet alleen de consumptie, maar ook het videoaanbod is diverser en meer hybride dan ooit. Het Hybrid Video On Demand aanbod in België werd met de komst van Streamz Basic (en VTM GO+) verrijkt. Omdat het helpt om lokale cijfers te hebben van de openheid ten opzichte van dergelijke nieuwe SVOD-reclameformules, hebben we een bevraging gedaan bij 500 Nederlandstalige Belgen van 18 tot 65 jaar.

Ongeveer één op vier (27%) SVOD-abonnees overweegt vandaag om over te schakelen naar een abonnement met reclame. 13% denkt er dan weer over na om een nieuw abonnement met reclame op te starten als ze nog niet geabonneerd zijn. Het potentieel bereik voor adverteerders van starters en switchers samen bedraagt zo ongeveer 30% van de (Nederlandstalige) Belgen, met 18% voor switchers en 19% voor starters zonder abonnement of starters die al geabonneerd zijn op een SVOD-dienst (Netflix, Disney+ of Streamz) maar die bereid zijn om een extra abonnement te nemen. Specifiek voor Streamz Basic is het bereikspotentieel 16% (5% switchers, 11% starters).

Vergeleken met digitale TV (bijna 90%) is het bereikspotentieel uiteraard veel beperkter. Maar onder andere jongere mensen staan vaker open voor die SVOD-formules met advertenties, wat de complementariteit bevordert. Het moge dus duidelijk zijn dat in een uiterst hybride en divers videolandschap die complementariteit maximaliseren één van de grootste uitdagingen voor adverteerders en mediaplanners wordt.