Disney wil honderd internationale televisiezenders schrappen

FacebookTwitterLinkedIn

Walt Disney Company plant dit jaar de sluiting van honderd van zijn internationale televisiezenders. Disney wil snoeien in het aantal zenders nu de focus van kijkers en de sector meer en meer komt te liggen op streamingdiensten, zoals het eigen Disney+. Dat heeft CEO Bob Chapec maandag gezegd op een telecomconferentie van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.

Tijdens de J.P. Morgan Global Technology, Media and Communications Conference sprak CEO Bob Chapec van de sluitingen, die bovenop de dertig internationale zenders komen die Disney vorig jaar reeds uit de ether haalde. Hoe en waar zenders verdwijnen, hangt af van Disney’s contracten in individuele markten. “Het merendeel van deze ‘content’ zal migreren naar Disney+.” Kijkers schakelen steeds meer over op onlinekijken en Disney wil die trend blijven volgen, aldus de CEO. De mediamarkt evolueert volgens Chapec naar een toekomst waarin de aandacht vooral naar streaming gaat. “We willen niet achteraan deze golf zitten, maar wel vooraan.”

Winst van Disney’s traditionele televisiezenders besteedt de mediareus ook aan het maken van programma’s voor de eigen streamingdiensten. In de VS heeft Disney ook de streamingplatformen Hulu en ESPN+ in de portefeuille. Vorig jaar schrapte Disney+ bijvoorbeeld de zender Disney Channel in het Verenigd Koninkrijk. In Vlaanderen zijn bijvoorbeeld Disney Channel of Disney Junior beschikbaar bij telecomoperatoren. Via dochter Fox Networks Group heeft Disney ook een belang in de zender National Geopgraphic.

Bron: Belga.