Canvas pakt dit voorjaar uit met zeven nieuwe programma’s

FacebookTwitterLinkedIn

Canvas houdt dit televisievoorjaar vast aan zijn huidige koers, met op het programma vooral actua, docu en fictie. Vaste waarden zoals “Terzake”, “Culture club” of “De ideale wereld” krijgen het gezelschap van gloednieuwe programma’s of vervolgreeksen.

“Canvas wil er zijn voor iedereen die op zoek is naar meer inzicht, verrassing, verwondering of schoonheid, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleiding”, zegt netmanager Reinhilde Weyns over de plannen voor het nieuwe televisiejaar. “Het voorbije jaar hebben we hard gewerkt aan een stabiele basis. Het is een uitdaging en tegelijk een opportuniteit om onze specifieke rol in het medialandschap te blijven spelen.”

Horizontale programmatie

De Canvasavond blijft opgebouwd rond een herkenbare horizontale structuur met dagelijks dezelfde vaste afspraken om 20 uur (actua en duiding), 21.15 uur (documentaire, fictie) en 22.15 uur (sportduiding, humor). Indien nodig speelt Canvas flexibel in op de actualiteit, zoals bijvoorbeeld bij de verslaggeving over de Amerikaanse verkiezingen.

Naast het aanbod op antenne speelt ook het digitale luik voor Canvas een belangrijke rol. “Het laat ons toe om beter tegemoet te komen aan de mediabehoeftes van ons publiek, ook van specifieke communities”, zegt netmanager Reinhilde Weyns daarover.

Nieuw

Canvas pakt dit voorjaar uit met zeven nieuwe programma’s. Daarbij blijft de zender trouw aan zijn DNA, met een aanbod dat verder kijkt, met duiding en nuancering en met inhoud die doet nadenken. Voor enkele programma’s is uitdrukkelijk een beroep gedaan op de expertise van enkele ervaren rotten van de VRT-nieuwsdienst.

Zo is er “Wissel van de macht“: Wetstraat-journalist Marc Van de Looverbosch gaat op zoek naar de hoofdrolspelers van zes kantelmomenten uit de recente politieke geschiedenis van België. Er wordt onder meer ingezoomd op de faliekant afgelopen regeerperiode van de groenen, het uiteenvallen van de Volksunie en de geboorte van N-VA, en de ondergang van het Vlaams Belang. De reeks belooft nieuwe inzichten en uniek archiefmateriaal.

Een jaar na de aanslagen in Brussel reist Rudi Vranckx in “IS in het vizier” langs de frontlijnen van een totaal nieuw soort oorlog. Vranckx laat een hele waaier aan stemmen aan het woord, van militairen en jihadisten, over cartoonisten en cyberanalisten tot IS-gevangenen en kindsoldaten. De reeks telt drie afleveringen.

Een programma waar een lange voorbereiding aan te pas kwam, omdat er allerlei toelatingen moesten vastgekregen worden, is “Weduwen na de val” van Peter Verlinden. De journalist had een ontmoeting met drie weduwen van voormalige dictators en alleenheersers: de weduwe van de laatste sjah van Iran, die van de Rwandese president Habyarimana en de weduwe van de Egyptische president Anwar Sadat. Aan de hand van gesprekken en zeldzame archiefbeelden reconstrueert Verlinden telkens het verhaal van de val van het regime waar de vrouwen zo nauw bij betrokken waren.

Made in Europe” en “Lefto – In transit” zijn twee nieuwe reisreeksen. In de eerste neemt Dimitri Verhulst de kijker op sleeptouw naar iconen van de Europese cultuur, waarbij soms verrassende associaties worden gelegd, zoals bijvoorbeeld de link tussen Socrates, punk en Pippi Langkous. In de tweede reist muzikale duizendpoot DJ Lefto de wereld rond.

Canvas blijft kiezen voor eigenzinnige fictie, en heeft onder die noemer “Generatie B” in de aanbieding, een absurde comedy die focust op het generatieconflict tussen jongeren die de economische crisis moeten torsen, en de babyboomers die hun leven vol luxueuze comfort niet aan de kant willen schuiven. Het scenario werd geschreven door Joost Vandecasteele en Pieter Van Hees, die ook de regie doet.

In “Barber Shop” ten slotte dompelt Luc Vrydaghs zich onder in de microkosmos van kapsalons in vijf steden, waarbij de kapper nu eens biechtvader en verhalenverzamelaar speelt, dan weer barometer van de samenleving en spiegel van de wereld is.

Vaste waarden

Terzake (in een nieuw decor) en De afspraak blijven de openers van de Canvasavond op weekdagen, om respectievelijk 20 uur en 20.30 uur;
Vranckx en Check-point focussen op het buitenlandse nieuws, met ook eigen reportages;
De ideale wereld staat garant voor een satirische kijk op de actualiteit. Presentator Otto-Jan Ham krijgt afwisselend zeven verschillende “sidekicks” aan zijn zijde;
Winteruur, het praatprogramma van Wim Helsen rond een gast en een tekst, gaat onverminderd door tot aan het zomeruur;
Extra Time blijft de vaste afspraak voor liefhebbers van duiding over sport;
– Vanaf maart nodigen Sofie Lemaire en Bent Van Looy alle cultuurliefhebbers opnieuw uit in de Culture Club. Vaste commentatoren Marc Didden, Marc Erkens en Kurt Overbergh blijven op post. Ook het online magazine blijft bestaan;
De Koningin Elisabethwedstrijd voor cello is te volgen via Canvas+.