Belgische kranten en BMW innoveren met Shazam

FacebookTwitterLinkedIn

Op zaterdag 24 oktober verschijnt de eerste nationale krantencampagne met een ‘shazambare` advertentie. Hou uw smartphone bij de hand wanneer u die dag de krant openslaat.

 

Shazam is het best gekend als applicatie om muziek te herkennen, maar sinds juni kan je ze in België ook gebruiken om printadvertenties te scannen. Zo krijgt een advertentie een verlengstuk op smartphone of tablet, wat de gebruiker een beleving op maat garandeert en diens betrokkenheid aanzienlijk omhoog stuwt. Wie met de recentste versie van de applicatie (met het camera-icoontje in de linkerbovenhoek) de BMW-advertentie van zaterdag 24 oktober “shazamt”, zal terecht komen op een minisite met een video over de nieuwe BMW X1. Je zal via die pagina ook een testrit kunnen aanvragen met de wagen.

 

Walter Van De Loo, dealer marketingverantwoordelijke bij BMW BeLux: “In een wereld die in hoog tempo verandert en digitaliseert, is het cruciaal voor een merk als BMW om vernieuwingen te bestuderen en waar opportuun toe te passen. Dit uit zich niet enkel in onze innovatieve wagens, maar ook in hoe we als bedrijf tewerk gaan. Het voorstel van NP, Shazam en Initiative was een ideale manier om op een slimme wijze een klassieke printadvertentie voor de nieuwe BMW X1 te verrijken met een digitaal luik, waar de bezoeker de auto nog meer kan ontdekken”.

 

Vormen van augmented reality, zoals de QR code of Layar, worden al langer gebruikt in advertenties, maar waar deze methoden van nul een beperkt bereik hebben moeten opbouwen, kan Shazam bogen op een enorm, reeds verworven bereik van 5,5 miljoen Belgische gebruikers. Het is precies die footprint van Shazam die voor printadvertenties nieuwe mogelijkheden biedt. In een tijd waarin krantenuitgevers volop inzetten op digitalisering, toont deze actie aan dat er ook op papier voor vernieuwing gezorgd kan worden.

 

De actie werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen de regies van de kranten (NP) en Shazam (Proximus Skynet Advertising) enerzijds en de adverteerder (BMW) en zijn mediabureau (Initiative) anderzijds.