Vlaanderen krijgt radiozender voor Vlaamse en Nederlandstalige muziek

FacebookTwitterLinkedIn

De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet voor de hervorming van het radiolandschap. De plannen moeten ervoor zorgen dat de landelijke radio’s de stap zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+) en dat de lokale radio’s versterkt worden. Verder komen er drie of vier commerciële netwerkradio’s. Eén daarvan wordt een Vlaamse zender, met specifiek aandacht voor Vlaamse en Nederlandstalige muziek.

De grote lijnen van het ontwerpdecreet over het toekomstige radiolandschap lagen al vast. Met zijn plannen wil mediaminister Sven Gatz het radiolandschap voorbereiden op een digitale omschakeling via DAB+. Om ook de landelijke commerciële radio’s (Qmusic, Joe en Nostalgie) naar DAB+ te begeleiden worden de lopende vergunningen verlengd met vier jaar, tot einde 2021. Ten laatste 1 september 2018 moeten deze zenders ook op DAB+ uitzenden.

Wanneer de analoge ‘switch off’ zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022-2023.

De lokale radio’s blijven op de FM-band, maar hun frequenties zullen in pakketjes gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en een groter bereik opleveren. Hun vergunning behoudt de normale duur van negen jaar. Er komt een nieuwe frequentieronde in 2017.

Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio’s. Dat zijn radio’s die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties. Bedoeling is dat er een alternatief komt via zogenaamde commerciële netwerkradio’s. Het zou dan gaan om een viertal van dergelijke netwerkradio’s, elk met een eigen profiel.

Eén van die netwerkradio’s krijgt alvast een Vlaams profiel. Er is al langer vraag naar een zender die focust op het Nederlandstalige lied.

De commerciële netwerkradio’s krijgen in een eerste fase een semi-landelijke dekking op de FM-band, waar ze door meer dan de helft van de luisteraars in Vlaanderen kunnen ontvangen worden, maar schakelen nadien ook over naar DAB+ en krijgen zo ook een landelijke dekking.

Bron: Belga.